Lidové noviny

EU chce krizové brzdy pro všechny

- MICHAL PAVEC

Teror na vánočních trzích v Berlíně si mohl vyžádat i více než 12 mrtvých – kdyby útočníka v náklaďáku loni v prosinci nezastavil automatick­ý brzdicí systém AEBS, který mají evropské kamiony povinně. Nově jej budou zřejmě muset mít – na základě směrnice Evropské komise – také všechna nová osobní auta.

PRAHA/BRUSEL Brzdicí asistent AEBS, který s pomocí senzorů zastaví či aspoň zpomalí vůz před nečekanou překážkou, je nyní u běžných osobních aut málokdy k vidění. Automobilk­y jej nabízejí výjimečně jako bonus – chlubí se jím například nové verze modelů Kia Rio nebo Toyota Yaris. Tento detekční systém je zatím obvyklý jen u dražších vozů.

V Bruselu už ale chystají nařízení, které by výrobce přinutilo AEBS montovat do všech nových osobních aut v Evropské unii. Kdy by ovšem mohlo začít platit, není zatím vůbec jasné. Nákladní vozy nad 7,5 tuny a autobusy jej ostatně mají v povinné výbavě již od listopadu roku 2015.

„Vhodný doplněk“

„Myslím si, že jde o vhodný doplněk. Řidiči na dálnici může pomoci například v situaci, kdy se před ním začne tvořit kolona a on na ni

Bezpečnost­ní systémy v autech

zareaguje pozdě. Automatick­ý systém zabrzdí za něj,“popisuje výhody systému dopravní expert Robert Vacek. AEBS se podle jeho slov může hodit i při krizovém brzdění v městském provozu.

„Komise nyní uspořádá veřejné konzultace, prozkoumá nově vznikající bezpečnost­ní technologi­e a provede analýzu nákladů a přínosů všech nových opatřeních předtím, než rozhodne o dalších krocích,“uvedla její česká mluvčí Magdalena Frouzová.

Řidiči to může pomoci například v situaci, kdy se před ním začne tvořit kolona a on na ni zareaguje pozdě. Automatick­ý systém zabrzdí za něj.

Systém je třeba vyladit

Řidiči mohou zavedení brzdicích senzorů pocítit v cenách nových aut. Odborník Robert Vacek odhaduje, že náklady pro výrobce se zvýší zhruba o 2700 korun za jeden vůz a je možné, že se to promítne i do částky, kterou za něj kupec zaplatí.

Mohou se objevit i další negativa – třeba přehnaná citlivost brzdicího zařízení. „Systém musí být dobře vyladěný. Je nutné předejít například prudkému brzdění v situaci, kdy objíždíte vozidlo na středu vozovky, které odbočuje doleva,“podotýká Vacek.

Otázkou také je, jaké nastavení AEBS by bylo pro výrobce povinné. Pro lepší pochopení: současná unijní legislativ­a nařizuje kamionům, že jejich systém musí při nárazu do stojící překážky zpomalit o deset kilometrů v hodině.

Od začátku příštího roku bude norma vyžadovat ještě účinnější ztlumení nárazu. Přesné požadavky platí i pro náraz do jedoucí překážky – tedy auta, kterého si řidič nevšimne například při přejíždění z pruhu do pruhu.

Některé vyspělejší systémy ale umějí kamion i zcela zastavit. Právě to se naštěstí stalo i při zmiňovaném teroristic­kém útoku v Berlíně a pomohlo to zachránit řadu lidských životů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia