Lidové noviny

Londýnský souboj o anglický titul

- VOJTĚCH POVEJŠIL

LONDÝN/PRAHA Uplynulý týden pro ně byl velkou zatěžkávac­í zkouškou. Po suverénní sedmizápas­ové vítězné ligové sérii se Tottenhamš­tí neúspěšně pokusili o postup do finále FA Cupu. V sobotu podlehli Chelsea 2:4. Tým, který nad nimi má navrch, je přesvědčiv­ým výkonem vyprovodil. A tak se čekalo, jak Spurs zareagují v lize v pokračujíc­í přetahovan­é o titul, v níž se zřejmě rozhodne právě mezi londýnským­i soupeři.

Tam se jim naopak zadařilo, i když výsledek 1:0 proti Crystal Palace nevypovídá o kdovíjaké hitparádě. Šlo o vybojované vítězství, které ale ukázalo, jak se Tottenham od minulé sezony poučil. Tehdy marně proháněl pozdější senzační šampiony z Leicesteru. V závěru ročníku byl nervózní, zbytečně ztrácel a o naději na triumf ho připravila právě Chelsea. Při remíze 2:2 viděli svěřenci trenéra Mauricia Pochettina rekordních devět žlutých karet.

Chelsea stačí čtyři výhry z pěti duelů a mistrovské křepčení může začít. Oproti Tottenhamu ji navíc čekají lehčí soupeři (Spurs hrají kromě Arsenalu s Manchester­em United, kdežto Chelsea čekají tři protivníci ze spodní poloviny tabulky) a má psychologi­ckou výhodu. Ovíkendu hraje dřív než její pronásledo­vatel a tuto situaci si vyzkoušela už tento týden ve 34. kole. „Prošli jsme důležitým testem. A uspěli jsme,“usmál se Antonio Conte, kouč lídra tabulky.

Italský bouřlivák připomněl, že nedávno Chelsea výrazně zaváhala. Po porážce 0:2 od Manchester­u United z poloviny dubna se ale skvěle oklepala, následoval zmíněný postup do finále FA Cupu a naposledy výhra 4:2 nad Southampto­nem. „Udělali jsme důležitý krok, ale boj o titul je stále otevřený.“

Další výhodou Chelsea je šíře kádru – pro dokreslení není třeba dlouho pátrat v paměti. V semifinále poháru si Conte dovolil luxus: šetřil Edena Hazarda a Diega Costu. Ofenzivní hvězdy nasadil až po přestávce za nerozhodné­ho stavu a oba výrazně pomohli k vítězství. Proti Tottenhamu může hrát i únava, na rozdíl od Chelsea hrál evropské poháry. Sedm zápasů navíc se může projevit.

Boj o titul vrcholí. Pozvednou nad hlavu pohár fotbalisté Chelsea? Nebo po 56 letech propukne euforie v Tottenhamu?

Mají těžší los a na vedoucí Chelsea čtyřbodovo­u ztrátu. Fotbalisté Tottenhamu ale přetahovan­ou o anglický titul nevzdávají. Ve hře je největší úspěch za posledních 56 let.

 ?? V semifinále FA Cupu Chelsea (v modrém) Tottenham porazila. Kdo z obou soupeřů se bude radovat v boji o titul? FOTO ČTK/ AP ?? O trofeje.
V semifinále FA Cupu Chelsea (v modrém) Tottenham porazila. Kdo z obou soupeřů se bude radovat v boji o titul? FOTO ČTK/ AP O trofeje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia