Lidové noviny

Tenisové hvězdy ve Stromovce

J&T Banka Prague Open (1. až 6. května)

- KAREL KNAP

PRAHA Jinak spíš poklidný tenisový areál mezi plavebním kanálem a parkem Stromovka v příštím týdnu znovu takřka zázračně ožije.

Jelikož naděje na konání dalšího finále Fed Cupu v Praze po víkendové porážce Česka od USA na Floridě padly, naskytne se místním fanouškům letos vskutku jedinečná příležitos­t spatřit hvězdy s raketami v akci na antukových dvorcích TK Sparta.

Předvedou se jim čtyři členky top 20 žebříčku a nejméně šest Češek, včetně Karolíny Plíškové, bodově nejúspěšně­jší hráčky roku 2017, a komety sezony Markéty Vondroušov­é, jež od organizáto­rů obdržela volnou kartu.

Už potřetí patří zdejší turnaj do kategorie WTA Tour. Tentokrát bude mít dotaci 250 tisíc dolarů, kterou loni pořadatelé podle pravidel navýšili na dvojnásobe­k, aby směli angažovat dvě dámy z elitní desítky – Karolínu Plíškovou a Lucii Šafářovou.

Podobný manévr si ve spolupráci s hlavním sponzorem J&T Bankou chystali znovu, k Plíškové počítali rovněž s Petrou Kvitovou. Odstoupili však od něj poté, co byla v prosinci v Prostějově přepadena a zraněna.

Aby ještě vyšperkova­li seznam účastnic, oslovili poté dvě zahraniční superstar – Rusku Mariji Šarapovovo­u a Dánku Caroline Wozniackou.

Šarapovová mohla v Praze urychlit svůj návrat do špičky po skončení dopingovéh­o trestu. „Napsali jsme si s jejím agentem pár mailů. Nakonec se nám omluvil, že Marija neví, jak bude po pauze zvládat zápasový zápřah. A že dává přednost větším akcím,“řekla Petra Černošková, ředitelka Prague Open.

Wozniacká i Stosurová

Námluvy s Wozniackou proběhly výrazně úspěšněji. Přispěl k nim David Kotyza, trenér Plíškové, jenž loni vedl právě Dánku s polskými předky. „Zkontaktov­al jejího tátu Piotra, dohoda byla rychlá,“pravila Černošková.

Jak potvrdil její manžel, promotér Miroslav Černošek, inkasuje bývalá světová jedničkaWo­zniacká podle zvyklostí na okruhu startovné v neupřesněn­é výši: „Je motivována k tomu, aby v Praze na- Ženský antukový turnaj v Praze byl založen v roce 2010. Od roku 2015 patří do kategorie WTA. Podnik má dotaci 250 tisíc dolarů. Vítězka vydělá přes milion korun hrubého

stoupila a podala co nejlepší výkon.“

Jinak ovšem populární kráska nevznesla zvláštní požadavky. „Známe se dlouho. Trénovala u nás v Prostějově, hrála za nás extraligu. Je to skromná slečna, žádná primadona,“řekla Černošková. „Navíc je naše péče o hráčky na vysoké úrovni, takže vlastně nevím, co víc bychom jí mohli nabídnout.“

Ze známých cizinek se ve Stromovce představí ještě australská ra- a do žebříčku získá 280 bodů. Z Češek jsou přihlášeny mj. světová trojka Karolína Plíšková, její sestra Kristýna, Barbora Strýcová či loňská šampionka Lucie Šafářová.

nařka a loňská finalistka Samantha Stosurová či stoupající chorvatská hvězdička Ana Konjuhová.

Především je však klání pořádáno pro domácí tenistky a jejich příznivce. Oba předchozí ročníky ovládly Češky – Karolína Plíšková a Lucie Šafářová.

K nim se rády přidají Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková, Kristýna Plíšková a Vondroušov­á. Další krajanky ještě mohou do hlavní soutěže postoupit z kvalifi- kace. „Každá z nás se chce doma předvést. Snad to nedopadne tak, že se netrefím do kurtu,“pronesla s úsměvem sedmnáctil­etá Vondroušov­á, na niž bude po nedávném premiérové­m triumfu v Bielu a povedeném fedcupovém debutu na Floridě kdekdo zvědav.

Šampionka vydělá přes milion korun hrubého, do žebříčku získá 280 bodů a pózovat bude s nově vyrobenou křišťálovo­u trofejí.

„Budu nasazená jednička, ráda bych zase získala titul,“prohlásila hlavní favoritka Karolína Plíšková. „Snad trochu lépe vyjde počasí.“V dubnu 2016 vládla zima, na prokřehlé tenistky chvíli dokonce sněžilo. Teď naštěstí vypadá předpověď vlídněji. Málo srážek, teploty od 12 do 20 stupňů.

Fedcupové šampionky, světová trojka Plíšková, dánská celebrita Wozniacká. Prague Open nabídne příští týden řadu lákadel.

Finále vyprodáno za pár hodin

Už nyní je na Spartě vše vyladěno a připraveno. Centrkurt pro 2500 diváků stojí. Všechny informační cedule jsou rozmístěny. Slavnostní los zítra obstará Siniaková, další z čerstvých reprezenta­ntek.

Vstup bude zdarma, jen na sobotní finále se z bezpečnost­ních důvodů prodávaly lístky za 100 a 200 korun. „A za pár hodin zmizely,“nahlásil mluvčí turnaje Karel Tejkal.

Prague Open zjevně znovu táhne.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia