Lidové noviny

Zachránil stovkám vězňů život

- JIŘÍ PLACHÝ

PRAHA Jan Najdr se narodil 27. dubna 1897 ve Vlkově. Po skončení středoškol­ských studií začal pracovat na dráze. Konec 2. světové války jej zastihl jako přednostu železniční stanice v Roztokách u Prahy.

Kolem 20. dubna 1945 vyjel z Litoměřic transport smrti složený z vězňů tamní pobočky koncentrač­ního tábora Flossenbür­g a dalších táborů. V 77 otevřených vagonech bylo namačkáno na čtyři a půl tisíce mužů a žen. Již nakládání provázela brutalita vraždění. Řadu dní stál transport odstavený na nádraží v Lovosicích. Počet mrtvých vzrůstal.

„Nesmí dojít k žádným komplikací­m“

Teprve 28. dubna se pohnul dál na jih, do protektorá­tu. Krátká zastávka ve vybombardo­vaných Kralupech nad Vltavou se mění v nový masakr, když se někteří vězni pokouší uprchnout. Zpráva o transportu dorazí telegrafic­ky také na roztocké nádraží, kterým vlak musí projet.

Najdr má zodpovědno­st za to, že nedojde k žádným komplikací­m. Přestože je členem místní odbojové skupiny, musí se v této chvíli rozhodnout sám.

Neváhal jako přednosta železniční stanice zastavit transport smrti. Na konci druhé světové války tak Jan Najdr pomohl mnoha vězňům z koncentrač­ních táborů utéct a zachránit si tak holý život. Sám Najdr svým odvážným činem riskoval ten svůj...

Dne 29. dubna 1945 v půl osmé večer je na jeho příkaz transport v Roztokách zastaven. Téměř okamžitě jej obklopí dav místních obyvatel. Esesáci se snaží nejprve obnovit „pořádek“, avšak zanedlouho ztrácejí nad transporte­m jakoukoli kontrolu. Rezignovan­ě pak souhlasí, aby vězni dostali od místních jídlo a aby nemocným bylo poskytnuto ošetření. V této situaci se rodí nápad pomoci co největšímu počtu vězňů k útěku.

Zcela ojedinělá událost

Najdr dává k dispozici svojí kancelář i další místnosti na nádraží, kde se vězni převlékají z trestaneck­ých hadrů do civilního oblečení. Ti jsou pak až do posledních dnů války ukrýváni v roztockých domácnoste­ch.

Spolu s těmi, kteří jsou převezeni do provizorně zřízeného lazaretu, se během 21hodinové zastávky daří zachránit na tři sta vězňů různých národností, což lze i v chaosu posledních dní války označit za zcela ojedinělou událost. Vyšetřován­í gestapa, které

 ?? Jan Najdr (1897–1974) byl členem odbojové skupiny, ale v osudný večer na konci války se musel rozhodnout sám. FOTO ARCHIV ?? Hrdinný železničář.
Jan Najdr (1897–1974) byl členem odbojové skupiny, ale v osudný večer na konci války se musel rozhodnout sám. FOTO ARCHIV Hrdinný železničář.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia