Lidové noviny

Všechny země Země

-

tím, že toto podstatné jméno ve svém obecném významu (tedy psáno s malým počátečním písmenem) má dvě varianty: země a zem. Slovník spisovné češtiny mu připisuje rovnou pět významů: primárně je to „planeta sluneční soustavy (třetí co do vzdálenost­i od Slunce) obývaná lidmi, zeměkoule, tento svět.“V tomto významu se jako odborný termín píše s velkým počátečním písmenem a užívá se varianta Země, nikoli Zem. V tomto významu je také tento výraz užit jako název onoho mezinárodn­ího svátku. Oslavujeme tuto planetu, zeměkouli, tento svět. Země však může znamenat více věcí.

Jako druhý význam slovník uvádí „pevnina, souš“. Zvolá-li námořník „země na obzoru“, nemá na mysli planetu, ale fakt, že kromě nekonečné mořské hladiny zahlédl na obzoru i pevninu. Podobné zvolání, které by bylo myšleno v prvním významu, by

JAZYKOVÉ OKÉNKO

mohl pronést nanejvýš člen posádky kosmické lodi, který zahlédne z vesmíru modrou planetu. A jeho výrok by se pak zapsal s velkým počátečním písmenem.

Třetí význam, ve kterém můžeme tento výraz použít, je „území tvořící politický, správní celek, stát, kraj, krajina, vlast“: rodná zem, odejít ze země, všechny země (= státy) světa. Země či zem může být dále také „zemský povrch, půda, po které chodíme; (v místnostec­h) podlaha“: Nosí šaty až na zem. Nepouštěj to na zem! Nechoď bos, země je špinavá. K zemi!

A do pětice všeho dobrého je tu ještě země/zem jako „půda, hlína“, tedy to, v čem pěstujeme rostliny: orná zem, úrodná zem apod.

Samozřejmě že těchto pět významů se může do jisté míry překrývat, a když např. mluvíme o úrodné zemi, můžeme mít na mysli hlínu, ale i stát či kraj. Řek- neme-li, že se země otřásá, nelze vyloučit, že to bude míněno i v astronomic­kém smyslu (nikoli povrch, ale celá planeta). Mimochodem s trochou jazykové fantazie bychom pak kombinací těchto významů mohli tvořit také spojení typu ne všechny země Země mají úrodnou zem apod. To by ale srozumitel­nosti naší běžné komunikace asi příliš neprospělo.

Soustřeďme se tedy spíš na to, aby svátek oslavující Zemi nebyl jen v tento jeden den, ale abychom planetu Zemi svými činy oslavovali celoročně.

Autorka pracuje v jazykové poradně ÚJČ AV ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia