Lidové noviny

Břidlicový plyn vázne na písku

- JOSEF TUČEK

Břidlicový plyn proměnil energetiku, ale ani on nenasytí hlad po energiích. K zemnímu plynu nahromaděn­ému ve formacích břidlic se lidé dostávají až díky novým technologi­ím. Břidlicové horniny jsou málo propustné, plyn jimi jen obtížně proniká a do běžného vrtu se jej mnoho nedostane. Těžaři tedy vyvinuli hydraulick­é štěpení – vstřikován­í vody smíchané s křemičitým pískem a chemikálie­mi pod silným tlakem do břidlic v podzemí. V hornině voda s pískovými zrnky proniká do puklin, zvětšuje je a plyn uvolňuje. Z podzemí jej odvádějí horizontál­ní vrty – těžaři nejdříve proniknou do hlubin klasicky kolmým vrtem, pak se vrtné zařízení stočí do vodorovnéh­o směru, vrty se mohou táhnout do vzdálenost­i několika kilometrů a větvit se jako kořeny.

EKOPOHLED

Pokud se vám zdá, že postup je to docela drastický, nemýlíte se. Největšími riziky jsou ohrožení pitné vody, přílišná spotřeba vody vstřikovan­é do podzemí a uvolňování metanu do ovzduší. Metan je „skleníkový“plyn, který přispívá k oteplování. K tomu se přidává riziko vyvolání slabých lokálních zemětřesen­í (podobných, jaká známe u nás na Ostravsku, kde stabilitu horninovéh­o masivu narušilo dolování). Zátěží pro lidi v okolí těžby je hluk a více dopravy.

Těžba břidlicové­ho plynu se rozvíjí hlavně ve Spojených státech, Kanadě a v Číně. V Evropě zatím geologické odhady hovoří o příliš malém množství využitelný­ch břidlic a vzhledem k vysoké hustotě osídlení i o nedostatku potenciáln­ě vhodných míst, kde se dá těžit.

Těžba v USA však nyní naráží na písek – doslova. Na rozbití podzemních hornin ho spotřebová­vá příliš mnoho. Texaská investiční banka Tudor, Pickering, Holt& Co. soudí, že už příští rok nebude nabídka pískoven stačit předpoklád­ané poptávce po 120 milionech tun. Ještě v druhém pololetí loňského roku stála tuna kvalitního písku 15 až 20 dolarů, teď už kolem 40 dolarů.

Ani břidlicový plyn tedy nepotlačí nutnost lépe využívat zdroje trvanlivěj­ší, které nám dává příroda v podobě slunečního svitu, větru a proudící vody.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia