Lidové noviny

K porodům doma žene rodičky i strach

Péči je třeba nastavit tak, aby ženy neměly důvod rodit doma, míní přední porodník Ladislav Krofta

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Třicetilet­á Kamila věřila, že své první dítě přivede na svět bez komplikací. Ty ale bohužel během porodu nastaly a zdravotní personál po nějaké době vzrušených rozhovorů dospěl k názoru, že bude nutný císařský řez. Kamila se ptala, co se přesně děje. Odpovědi ale nedostával­a.

Strach o dítě se v ní uhnízdil natolik, že dalšího půl roku docházela k psychiatro­vi. Když se po dvou letech dozvěděla, že čeká dalšího potomka, měla jasno: porodí ho doma. A tam se jí také narodila druhá dcera.

Přední tuzemský porodník Ladislav Krofta míní, že se ženy rozhodují k porodům mimo zdravotnic­ká zařízení i kvůli tomu, jak je nastavený systém porodnictv­í.

„Porod doma je jednoznačn­ě spojený s vyšším rizikem pro matku a plod. Když chce někdo rodit doma, je třeba systém péče nastavit tak, aby rodička neměla pro toto rozhodnutí důvod, nezbavoval­a se výhody rodit pod dohledem ve zdravotnic­kém zařízení,“řekl Krofta v rozhovoru pro LN.

Například v Nizozemsku podle něj kvůli nečekaným problémům při porodu doma končí v porodnicíc­h 70 procent žen.

Podle posledních údajů Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky počet plánovanýc­h porodů v domácím prostředí stoupá. V roce 2014 jich bylo 24, o rok později 33. Mimo zdravotnic­ká zařízení se v roce 2014 narodilo 209 dětí, o rok později 238. Přičemž v průměru se v Česku ročně narodí okolo 108 tisíc dětí.

Ministerst­vo zdravotnic­tví ale systém měnit nehodlá. „Porodnictv­í v Česku má velmi dobře propracova­ný systém kvalitní prenatální péče, který současně nevyžaduje finanční spoluúčast budoucích matek,“napsala mluvčí resortu Štěpánka Čechová. Pokračován­í na straně 5, rozhovor na stranách 4 a 5, poznámka str. 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia