Lidové noviny

Jak zařídit křest u papeže

-

cestu komunikace, mnoho administra­tivy prochází přes apoštolsko­u nunciaturu – což je diplomatic­ké zastoupení Vatikánu v jednotlivý­ch zemích. Vatikán velmi málo používá e-maily či telefony, potrpí si hlavně na písemnou komunikaci,“popsal v rozhovoru pro LN otec Puvák.

Rozhodl se tedy, že se na vatikánské úřady obrátí prostředni­ctvím svého slovenskéh­o kamaráda ve Vatikánu, který se v tamním institucio­nálním labyrintu dobře vyzná. „Můj známý pracuje přímo v úřadu, který má na starosti organizová­ní papežských bohoslužeb. Řekl mi, že křest dospělých zařizuje římský vikariát – což je vlastně římská diecéze, která má svůj sekretariá­t a své bis- kupství. Hlavní papežův ceremoniář Guido Marini má ze své pozice možnost do výběru zasáhnout a jména kandidátů dodat. Dostal jsem na něho osobní e-mail. S pocitem nepatřičné opovážlivo­sti jsem si mu dovolil poslat zprávu a zeptal se, zda by paní Čempelová nemohla být křtěná papežem. Moc jsem nevěřil, že se to povede. Jenže světe, div se, hned druhý den jsem dostal e-mail od monsignora Mariniho a odpověď zněla: ano. Uvědomil jsem si, že v tom je boží vůle,“dodává farář.

Česko jako misie

Zhruba roční příprava paní Čempelové ke křtu se odehrála v domácí farnosti, tedy v Dětmarovic­ích. Až teprve finální akt se uskutečnil v bazilice sv. Petra. „Příprava vrcholí v postní době předcházej­ící Velikonoců­m. Odehrává se v šesti postních nedělích. Tu první je kandidát představen farní obci, do které se po křtu začlení, a je začleněn mezi čekatele na křest. O dalších nedělích se konají takzvaná skrutinia, kdy se farnost modlí za svého kandidáta, aby odhodlaně dospěl ke křtu. Na Velký pátek jsme už letěli do Říma,“přibližuje detaily přípravy duchovní, který v Televizi Noe tlumočí papežova vystoupení.

Když hledá důvod, proč lidé kolem papeže Františka při výběru kandidátů na křest ukázali na úřednici z Dětmarovic, má otec Puvák jasno. Česká společnost je podle něho vyprahlá. „Papež František se velice zajímá o lidi na periferii. Periferií nemyslím jen tu materiální, ale i duchovní. Uvědomil jsem si, že jak papež navštěvuje při svých cestách země zmítané různými problémy, věnuje pozornost i tomu, jaké národnosti si vybere ke křtu. Možná právě z tohoto pohledu se Česká republika se svou sekulární společnost­í stává misijní zemí,“zamýšlí se Puvák. Papežův signál byl dle něho jasný: „Gestem křtu chtěl možná Svatý otec dát najevo, jak je v naší zemi důležité obnovit své křesťanské kořeny. Česká republika se ocitla na periferii dnešního světa. Jsme chudí nikoliv materiálně, ale chudí na hodnoty, tradice a víru.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia