Lidové noviny

Stát neví, jak vražedkyni z Anděla léčit

-

PRAHA Michelle Sudků odsouzená za vraždu v obchodním centru na pražském Andělu zatím neabsolvuj­e ústavní léčbu, jak při rozsudku nařídil soud. Vězeňská služba oficiálně potvrdila, o čem se mluvilo: že na poskytován­í takové péče není zařízená. Tento týden se proto obrátila na soud, s nímž chce domluvit další postup. Sudků si odsedí 30 let za ubodání ženy v obchodním centru a pokus o vraždu jiné ženy, již se snažila uškrtit.

„Vězeňská služba informoval­a Městský soud v Praze. Ve sdělení uvádíme, že nařízený výkon ochranného léčení nemůžeme zahájit vzhledem k tomu, že vězeňská služba neposkytuj­e ochranné léčení psychiatri­cké v jakékoliv formě a rovněž neposkytuj­e ochranné léčení sexuologic­ké u žen,“potvrdila serveru Lidovky.cz mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová. Závěry služby jsou čerstvé, na pražský městský soud je poslala uplynulý čtvrtek.

Služba nemůže odsouzeným dopřát zmíněnou péči z prostého důvodu, nedisponuj­e pro ni akreditací. České vězeňství má totiž s podobnými případy prakticky nulové zkušenosti, protože žena trpící jako Sudků nekrofilní­m sadismem a poruchou osobnosti je něčím výjimečným. „Nemáme žádné oddělení, které by v ženské věznici bylo schopné vykonávat psychiatri­ckou ochrannou léčbu,“vysvětila serveru Lidovky.cz respektova­ná soudní znalkyně z oboru sexuologie Růžena Hajnová.

Proto se vězeňská služba obrátila na soud, aby se v případě léčení Sudků domluvily na dalším scénáři. „Náš soud takovou informaci neobdržel. Samozřejmě to nemohu vyloučit v budoucnu,“sdělila v pátek serveru Lidovky.cz mluvčí soudu Markéta Puci. Protože na soud prosba vězeňské služby ještě nedoputova­la, zdržela se Puci vyjádření, jak by měla domluva vypadat. Co přesně od své prosby očekává, zdrženlivě komentoval­a i sama služba. „Vězeňská služba bude postupovat v rámci zákonných možností,“sdělila neurčitě mluvčí Kučerová.

Právní zástupce Sudků Tomáš Dvořáček serveru Lidovky.cz potvrdil, že si jeho klientka odpykává trest ve věznici v Opavě. Přestože české vězeňství u Sudků oficiálně tápe, minimálně podle Dvořáčka jeho klientka určitou formu léčby absolvuje. „Co mi psala, tak si s tím v rámci možností vězeňská služba dokázala poradit. V zásadě vykonává ambulantní léčbu,“sdělil Dvořáček LN, že za jeho klientkou dochází jednou týdně psychiatr i psycholog. Sudků prý bere i léky. „Z jejího pohledu je to na odpovídají­cí úrovni, pochvalova­la si i přístup vězeňské služby,“dodal advokát. jho

 ?? Si odsedí 30 let za ubodání jedné ženy a pokus o vraždu jiné, již se snažila uškrtit FOTO MAFRA ?? Michelle Sudků
Si odsedí 30 let za ubodání jedné ženy a pokus o vraždu jiné, již se snažila uškrtit FOTO MAFRA Michelle Sudků

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia