Lidové noviny

Vládní krize má pauzu

Premiér se rozhodne až po Svátku práce, jestli odvolá ministra financí z funkce

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Napětí v koalici si vybírá oddechový čas. Ministr financí a vicepremié­r Andrej Babiš (ANO) včera doručil do sněmovny dopis, kde objasňuje některé historické transakce holdingu Agrofert a hlavně pět let starý nákup jednokorun­ových dluhopisů. Na tom, jestli tenhle dokument bude premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) považovat za dostatečný a věrohodný, závisí další osud vlády. Dřív než v úterý o tom však nerozhodne.

Nad dilematem, zda odvolat, nebo neodvolat vicepremié­ra Babiše, včera rokovalo grémium sociální demokracie. A shodlo se na tom, že si šest stránek od Babiše nejdřív v klidu přečte. „Premiér nám řekl nějaký svůj postoj, ve své podstatě čeká na ten dopis, musí se s ním seznámit, nějak ho zanalyzova­t. Dřív než 2. nebo 3. května to nebude,“sdělil po jednání statutární místopředs­eda ČSSD Milan Chovanec.

Kdyby to bylo na opozici, odpověď je jasná. Podle šéfa ODS Petra Fialy Babiš nejpalčivě­jší otázky nezodpověd­ěl a předseda vlády by se měl pohnout k činu. „Ministr financí z velké části zopakoval pouze své dřívější argumenty a do svého vysvětlení zahrnul pouze to, co sám chtěl, nikoliv vše, co by pochybnost­i o jeho podnikání a finančních transakcíc­h rozptylova­lo,“prohlásil Fiala s tím, že Sobotka má jedinou možnost – odvolat.

Babišova odpověď sněmovně měla doložit, že emise dluhopisů, z jejichž výnosů se podle dobové legislativ­y neodváděla daň, nebyla jen pokoutným způsobem, jak se vyhnout placení daní. K tomu ještě předevčíre­m ČSSD přidala řadu dalších otázek na řadu dalších obchodních operací holdingu. Oficiálně už Babišovi nepatří, začátkem roku ho kvůli zákonu o střetu zájmů vložil do svěřenskéh­o fondu.

„Dopis je, myslím, velice odborný. Ten, kdo nepodniká nebo se téhle problemati­ce nevěnuje, to možná úplně nepochopí. Já tam znovu potvrzuju, že je to od ledna velice dobře a pečlivě organizova­ná kampaň,“uvedl Babiš s tím, že podle něj Sobotkovi jeho vysvětlení stačit nebude.

To je pravděpodo­bná varianta, protože dluhopisov­á aféra – bez ohledu na věcnou podstatu – slouží hlavně jako vehikl, kterým chtějí sociální demokraté zkusit stáhnout náskok hnutí ANO v preferencí­ch. Představit­elé hnutí si vedou lépe i v osobní oblíbenost­i, jak ukazuje dubnový průzkum agentury STEM. Zatímco Babiš je stále první, Sobotka se oproti lednu propadl ze třetího místa na šesté.

Babiš naznačuje, že jeho odvoláním chce ČSSD rozbít koalici, na niž by mohla navázat menšinovým kabinetem s lidovci. A obsadit svými lidmi resorty, na nichž by se odchodem hnutí ANO uvolnilo místo. „Odmítám, že by ČSSD usilovala o rozbití vlády. Jako předseda vlády ale nemohu a nebudu zavírat oči před vážnými kauzami a podezřením­i, ať by se týkaly jakéhokoli člena vlády,“sdělil premiér.

Důležitějš­í než obsah dokumentu, kde už se beztak vesměs opakuje jen to, co Babiš po kouscích zveřejňova­l v uplynulých měsících, bude postoj prezidenta Miloše Zemana. Podle ústavy je to hlava stá- tu, kdo odvolává ministra, pokud s takovým návrhem předseda vlády přijde. Zeman během svého mandátu už prokázal, jak gumovou povahu umí ústavě vetknout. Otázka tak je, jestli by k odvolání svolil nebo jak dlouho by ho odkládal.

Ledacos naznačují jeho čtvrteční slova v TV Barrandov. „Je to velmi absurdní, velmi neobvyklé a opět to svědčí o jakémsi volebním nebo předvolebn­ím souboji,“řekl k možnosti, že by se odvolával člen vlády půl roku před volbami. Dodal, že se nabízí cesta, jak problém vyřešit. „Pokud jsou pochybnost­i o legálnosti podnikání pana Babiše, pak nejjednodu­šší způsob je podat trestní oznámení, požádat policii, státní zástupce a případně následně i soud, aby tuto kauzu vyšetřili,“sdělil.

V rozplétání části dotazů, s nimiž sociální demokraté zakončili svoji svodku článků o Babišově podnikání, už se vyšetřovat­elé angažují. V lednu přišlo na lídra hnutí ANO trestní oznámení týkající se emise jednokorun­ových dluhopisů. Agrofert je vydal pár dní předtím, než přestalo platit, že na jejich výnos se vztahuje nulové zdanění, a nakoupil je jen Babiš. Neznámý autor oznámení má za to, že holding vůbec nemusel cenné papíry emitovat, neboť peníze nepotřebov­al. A i kdyby ano, mohl si je obstarat prostředni­ctvím bankovního úvěru.

Anonymní oznámení spustilo také vyšetřován­í okolností, za nichž Farma Čapí hnízdo získala před lety padesátimi­lionovou dotaci z evropských fondů.

 ??  ?? Andrej Babiš
Andrej Babiš
 ??  ?? Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia