Lidové noviny

1. máj před 30 lety: chartisté vyzvali ke kuráži

-

P30 lety aneb ilustrace doby, kdy padlo rozhodnutí obnovit Lidové noviny formou samizdatu. Takhle dlouhý titul by pasoval k této fotografii.

Na první pohled může působit banálně: dva muži vyrazili na oslavu Prvního máje s transparen­tem a zamíchali se do davu. Ale podrobnějš­í informace staví to konstatová­ní do jiného světla. Těmi muži byli chartisté Tomáš Hradílek a Rudolf Bereza (již nežije, zemřel 1. září 2014). Jejich akce se odehrála v Olomouci 1. května 1987. A transparen­t vydržel na veřejném místě nějaký čas, než proti němu i jeho nositelům zasáhla komunistic­ká policie. I tak vypadaly začátky Gorbačovov­y „perestrojk­y“v Husákově Českoslove­nsku.

Hradílek s Berezou byli sice zatčeni, strávili dvakrát 48 hodin v cele předběžnéh­o zadržení, ale pak byli propuštěni bez závažnější­ch dopadů. O deset let dříve, těsně po vzniku Charty 77, by to zřejmě mělo tvrdší následky. Ale 1. květen 1987 následoval těsně po návštěvě Michaila Gorbačova v Českoslove­nsku, a i když nepřinesla žádnou hmatatelno­u změnu, režim poněkud znejistěl.

Připomeňme, že právě v této době – na narozenino­vém večírku Jiřího Dienstbier­a – vznikl nápad obnovit Lidové noviny formou samizdatu.

Nulté číslo vyšlo již v září 1987. O dva roky později, na oficiálním prvomájové­m průvodu 1989 v Praze, se objevil transparen­t „Lidové noviny do každé rodiny“. Působil tak běžně a neprovokat­ivně, že policii trvalo notnou chvíli, než jí došlo, že něco nehraje.

A uveďme ještě jednu zajímavost. Hradílek s Berezou si ke své akci přizvali kamaráda, jenž ji měl fotografic­ky dokumentov­at. Činil tak s takovým zaujetím, že vyfotil i následné zatčení obou aktérů. Tím přitáhl pozornost policie i k sobě, byl rovněž zadržen, a tudíž jeho dokumentac­e byla považována za ztracenou. Jenže pár týdnů poté přišla Rudolfu Berezovi poštou fotografie od anonymního odesílatel­e, který akci stačil sám zvěčnit... zp

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia