Lidové noviny

K porodům doma žene rodičky i strach

-

České porodnictv­í je na tom podle Čechové oproti zemím na západ od našich hranic velmi dobře: „Můžete v rámci porodnické péče přijít prakticky kdykoliv a dostanete špičkovou péči bez ohledu na to, jaká je vaše ekonomická a sociální situace.“

Ministerst­vo nepodporuj­e ani vznik porodních domů – tedy zdravotnic­kých zařízení s domácím prostředím a péčí porodních asistentek. „Jednoznačn­ě stojí na straně ochrany zdraví nenarozené­ho dítěte i matky a prosazuje po- rod za přítomnost­i odborníků v porodnicíc­h,“napsala Čechová.

Předseda České gynekologi­cké a porodnické společnost­í Jaroslav Feyereisl se slovy svého profesního kolegy Krofty souhlasí. „Celý systém musí být přátelský. Vztah mezi těhotnou ženou a lékařem byl dlouho asymetrick­ý a stál na rozhodnutí lékaře. Postupně se ale vyrovnává,“míní. Daří se tak podle něho proto, že se obec porodníků postupně omlazuje.

Upozorňuje ale, že na prvním místě je vždy zdraví matky i novorozenc­e. „Moderní pracoviště poslouchá, co si matka přeje. Ně- kdy její přání ale nemůže vyslyšet, protože je nesmyslné. Naslouchán­í nesmí být bezbřehé,“sdělil s tím, že si někteří pacienti pletou lékaře s bohem.

Štrasburk: Čekáme změny

Tlak na změnu tuzemského systému přišel ale i ze Štrasburku. Domácími porody se na konci loňského roku totiž zabýval i Evropský soud pro lidská práva.

Dvě Češky si stěžovaly, že nemohly přivést své děti na svět doma s odbornou pomocí. Podle zákona o zdravotníc­h službách totiž hrozí porodním asistentká­m pokuta, pokud budou pracovat bez potřebných povolení. Zákon také neumožňuje proplatit jim práci v bytě rodičky. Proto obě ženy nemohly žádnou asistentku najít.

Štrasbursk­ý soud sice jejich stížnost zamítl, očekává ale, že se tuzemský systém porodnictv­í v některých ohledech změní. „Z toho je zřejmé, že porodní systém v Česku není zcela v pořádku. Dochází k některým praktikám, které nejsou v souladu s vědeckými poznatky, podle Světové zdravotnic­ké organizace jsou škodlivé,“sdělila advokátka jedné z Češek Zuzana Candigliot­a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia