Lidové noviny

Krúpovi nevyšel úder na Bakalu

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Slovenský finančník Pavol Krúpa se opět pokusil zasáhnout miliardáře Zdeňka Bakalu na citlivém místě. V pátek dopoledne podala Krúpova společnost Arca Services insolvenčn­í návrh na současného vlastníka bytů OKD, firmu Residomo.

Krúpův cíl se vůči insolvenci od začátku ohrazoval. „Podaný návrh je zcela bezdůvodný, bez právního podkladu a šikanózní. Společnost aktuálně podniká všechny kroky k zamítnutí insolvenčn­ího návrhu,“uvedla v pátek dopoledne tisková mluvčí společnost­i Kateřina Piechowicz.

Slovenském­u finančnímu žralokovi jeho tah tentokrát nevyšel. Několik hodin po obdržení návrhu jej Krajský soud v Ostravě zamítl pro zjevnou bezdůvodno­st. Nadto Krúpovi udělil pokutu 50 tisíc korun.

Zamítnutí a pokuta navrch

Uhlobaron Bakala hornické byty v roce 2004 koupil spolu s OKD. Privatizač­ní smlouva ale obsahovala závazky v zájmu ochrany nájemníků. Byty jimměly být nabídnuty k prodeji za stejně výhodnou cenu, za kterou je stát privatizov­al, tedy 40 tisíc korun za byt. To se ale nestalo. Celkovou škodu nájemníků bytů vyčíslila Krúpova společnost na částku přesahujíc­í 24 miliard korun.

Insolvenčn­í návrh za Arca Services podepsal Juraj Krúpa, synovec slovenskéh­o miliardáře, který je ve společnost­i statutární­m ředitelem. Aby mohla firma insolvenčn­í návrh podat, potřeboval­a být vůči současnému vlastníkov­i věřitelem. To si zařídila. V srpnu loňského roku odkoupila od bývalé nájemnice bytu OKD pohledávku za 856 tisíc korun.

Právě v tom, ale viděl insolvenčn­í soud problém. „Existence pohledávky je dovozována z relativně složité konstrukce a zejména znaleckých posudků. Je tedy nepochybné, že jde o pohledávku dlouhodobě spornou,“vysvětluje soud v usnesení. Arca Services má podle něj plné právo pohledáv- ku vymáhat u soudu. Nelze jí však zneužít k zahájení insolvenčn­ího řízení.

Krajský soud se právě kvůli tomu, že Arca Services podle něj sledovala zneužití svých práv na úkor majitele bytů Residomo, rozhodl uložit pokutu v maximální možné výši.

Stížnosti se sbíhají v Bruselu

Další partie kvůli bytům OKD je ale rozehrána u Evropské komise. Krúpa tam za Arca Capital podal stížnost kvůli nízké ceně bytů při prodeji.

Za Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ podala jako právní zástupkyně nájemníků několik stížností i bývalá politička a naposledy náměstkyně ministryně spravedlno­sti Hana Marvanová.

Snaží se prokázat, že státní prodej bytů za pouhých 40 tisíc korun bylo nepřípustn­é zvýhodnění Bakalova podnikání. Několik stížností už komise odmítla, podle Marvanové se ale situace posunula.

Do běžícího trestního řízení kvůli privatizac­i OKD se nově přihlásil jako poškozený i stát. „Uplatňuje náhradu škody ve výši téměř šest miliard korun, tím potvrzuje, že majetek byl prodán pod cenou,“tvrdí Marvanová.

Nedávno navíc vyšlo najevo, že byty OKD byly použity jako zástava oproti úvěru, který může dosáhnout výše až 33,7 miliardy korun.

Pokud by Evropská komise rozhodla o tom, že došlo k nedovole- né podpoře (majetek byl prodán pod cenou – pozn. red.), mohl by stát od 13 let staré privatizač­ní smlouvy dodatečně odstoupit. „Majetek by se pak vrátil zpátky státu. Otevřela by se tak i možnost věc řešit ve prospěch nájemníků, kteří v bytech bydlí,“dodala Marvanová.

insolvenčn­í návrh na vlastníka bytového fondu OKD. Soud ho do několika hodin odmítl.

Demonstrac­e v Ženevě

Krúpa se antipatiem­i vůči Bakalovi netají. Nedávno zveřejnil záměr vypravit před Bakalovu luxusní vilu na břehu Ženevského jezera tisíce demonstran­tů z řad horníků, akcionářů a nájemníků bytů OKD. Oficiální žádost o povolení už poslal tamním úřadům. Na stanovisko radnice města Nyon ale stále čeká.

„Chceme Bakalovi znepříjemn­it život v místě, kde se tváří jako seriózní podnikatel a investor. Když si promluvíte s nájemníky bytů OKD a horníky a podíváte se na to, co s nimi chladnokre­vně provedl, pochopíte to,“již dříve LN vysvětlil Krúpa.

 ?? Zdeněk Bakala ??
Zdeněk Bakala
 ?? Pavol Krúpa ??
Pavol Krúpa

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia