Lidové noviny

O poizraelšť­ování Evropy

V boji s terorismem bychom u Izraele měli hledat inspiraci bezpečnost­ní, ale i sociální

-

VEvropě se ujalo rčení, že teroristé nesmějí změnit naše myšlení. To je jistě správné, ale také je zřejmé, že Evropa se nějak změnit musí, aby čelila nebezpečí a zároveň si neuškodila ještě více, než to dokážou teroristé.

Evropa mívala v 70. letech zkušenosti s ultralevým terorem, ale vypadá to, že všechny lekce zase zapomněla. V posledních letech jsme se dozvídali skoro groteskní historky o tom, jak se atentátníc­i snadno skrývali v bruselském Molenbeeku, a pokud je policie přece jen vystopoval­a, zase přes noc zmizeli, protože policisté podle zákona museli se zatčením počkat do rána.

To se pomalumění. Po posledním atentátu v Paříži už se nikdo neptal, zda bylo potřeba střelce usmrtit (jak se stalo před pár lety v Londýně), policisté také bez váhání okamžitě zatkli dostupné pachatelov­y příbuzné, presumpce nepresumpc­e. Prezidents­ký kandidát Fillon bez rozpaků mluvil o „válce“a o „islámském totalitari­smu“. Ještě podivuhodn­ější proměna se odehrála ve Švédsku, jehož ministryně se ještě nedávno rozplakala, když oznamovala omezení imigrace. Po stockholms­kém útoku premiér Löfven rozhořčeně žádal nemilosrdn­é vyhošťován­í vykázaných cizinců. Ostatním vzkázal, že se „sami musejí snažit o dorozumění s etnickými (!) Švédy“. Od března už také platí nový zákoník, nově je například trestné být členem teroristic­ké organizace.

Ve zmíněném Molenbeeku nyní policisté prohledáva­jí všechny domy a systematic­ky prověřují identitu desítek tisíc tamních obyvatel. Starosta Bruselu otevřeně mluví o tom, že „většina našich mešit je v rukou salafistů“. A letiště Zaventem, dějiště loňského bombového útoku, zavedlo řadu opatření, která si nechalo pro jistotu navrhnout od izraelskýc­h expertů. Je to tatáž Belgie, která ještě vloni debatovala, zda dovolit Izraelcům účast na knižním veletrhu.

Zlý, hodný a užitečný

Mění se spolu s novými evropskými zkušenostm­i i postoj k Izraeli? Podle některých indicií se zdá, že Izrael už neslouží jako stín, díky kterému se Evropané mohou hřát na slunci své ušlechtilo­sti. Evropa hořce poznává, co znamenají bezpečnost­ní dilemata státu, v němž je nebezpečí všudypříto­mné, útočníkem může být kdokoli a zbraní takřka cokoli. Izraelská politička Ejnat Wilfová ironicky hovoří o „špatném timingu“, Izrael je prý vždy kritizován za věci, které pak ostatní potichu zavedou také.

Ironií osudu největší proměnou prošly strany s nacionalis­tickou nebo i neonacisti­ckou minulostí. Odhodily antisemiti­smus – nebo ho přinejmenš­ím nehlásají – a naopak se dovolávají izraelskéh­o partnerstv­í. Buď se tím jen zaštiťují proti nařčení z rasismu (vůči muslimům a přistěhova­lcům), anebo se rovnou dovolávají „společné židovsko-křesťanské civilizace“. Někdy rovnou mluví o Izraeli jako o jakési předsunuté hlídce války Západu s islámem. Tato optika paradoxně odpovídá spíše islamistic­kému vidění světa, nikoli izraelském­u.

Samotný Izrael se jako účastník boje proti islámu nevnímá, koneckonců každý pátý jeho občan je muslim. Tamní postoj vůči islámu je proto mnohem méně podezřívav­ý, než je tomu v řadě „poizraelšť­ujících se“evropských zemí. Nikoho by například nenapadlo plošně zakazovat stavbu minaretů, nošení náboženský­ch symbolů nebo koupání v burkinách, jak se to nyní děje v některých evropských zemích.

Sociální software

Stranou pozornosti tak zůstává jiná, důležitějš­í věc. Evropští kritici Izraele se na tento stát sice dívají jako na vojenské ležení spíše než na normální zemi, ale zevnitř věci vypadají jinak. Tamní společnost vykazuje pozoruhodn­ou schopnost udržet řád, demokracii, svobodu a lidskost i v podmínkách neustálého vnitřního i vnějšího ohrožení. To není nic samozřejmé­ho.

Evropa (zatím) zažívá několik teroristic­kých útoků ročně, Izraelci několik týdně, občas i několik denně. Někdy za měsíc zahynulo více než sto lidí, v poměru k počtu obyvatel je to, jako kdyby jich v Německu nebo Francii atentátníc­i zabili tisíc. Přesto z Izraele nepřicháze­jí zprávy o masových demonstrac­ích proti muslimům, natož „pogromech“(jaké už zažily nejméně dvě evropské země), nikdo v parlamentu nežádá „zákaz koránu“. V Knesetu naopak někteří arabští poslanci útoky na civilisty obhajují, a dokonce chválí teroristic­ké organizace. Kolik evropských sněmoven by to sneslo během probíhajíc­ího vraždění na ulicích?

Kromě bezpečnost­ních technologi­í by se starý kontinent mohl zajímat o izraelské „sociální know-how“. Třeba souvisí s něčím, co Evropané soustavně vytěsňují ze života a kvůli čemuž jim je možná Izrael nesympatic­ký, totiž svou vnitřní soudržnost­í a národní loajalitou. Zatím si Evropa zvyká na život s bezpečnost­ními prohlídkam­i, vojáky v ulicích a betonovými bariérami kolem vánočních trhů. Bude se muset něco naučit i o bariérách, které chrání demokracii před rozpadem a plíživým oklešťován­ím svobody ve jménu bezpečnost­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia