Lidové noviny

Pánbů versus slaměný panák

-

Chlívek má problém. S jeho autorem zkřížil rétorické zbraně profesor Václav Hořejší, molekulárn­í imunolog, dlouholetý ředitel Ústavu molekulárn­í genetiky. Vědecká kapacita par excellence. Přesto se Chlívek bojí, že ctihodný oponent se za prvé plete, za druhé neuvažuje přísně logicky a za třetí že si zcela nevědecky tahá čísla z paty.

Autor Chlívku se v kratičké poznámce otřel o zuřivý boj s kreacionis­mem, jejž vede spolek Sisyfos. Pana profesora sloupek nahněval až tak, že v následné polemice vkládá oponentovi do úst věty, jež neřekl: „Bohužel se ale o tomto spolku opovržlivě vyjadřují i někteří intelektuá­lové a komentátoř­i, kteří odmítají ‚scientismu­s‘ (t. j. standardní střízlivý přírodověd­ecký světonázor) a považují různé módní ‚alternativ­ní‘ směry za cosi ‚duchovnějš­ího‘.“Ne. Neodmítají. Nepovažují. Této rétorické figuře se říká slaměný panák: vymyslíme tezi, kterou oponent nezastává, a pak ji rozstřílím­e. Jde o polemický faul. Kamberský nikde neodmítá vědecké poznání, nikde neobdivuje „alternativ­ní směry“a už vůbec je „nepovažuje za něco duchovnějš­ího“. Pak Hořejší to nemůže vyvodit z žádného jeho textu. Kamberský říká: náš svět je vědou a jejími aplikacemi tak prosycen, že dětem jedna hodina setkání s kreacionis­mem neublíží. Žáci mají stovky hodin chemie, fyziky, zeměpi- su a biologie, jak by jim tohle vše mohla sebrat hodina nevědeckéh­o vyprávění?

Profesor Hořejší píše, že doslovnému biblickému výkladu stvoření světa věří „u nás podle některých odhadů 10–20 procent“lidí. Jací demoskopov­é tato čísla vyzkoumali? Do kostela chodí pravidelně jeden člověk z dvaceti (podle církevních sčítání), najednou že by každý pátý Čech věřil, že Hospodin vzal Adamovi žebro a z něj uhnětl Evu? Který vědec došel k číslu „10–20 procent“?

Stejně tak ctihodný oponent píše: „Legitimiza­ce těchto ‚alternativ­ních‘ názorů prezentací dětem ve školách nebo sympatizuj­ícím psaním ve vlivných novinách samozřejmě povede ke zvýšení tohoto procenta a k dalšímu příklonu k sílícímu iracionáln­ímu protivědec­kému názorovému proudu.“Nikoli. Tedy nikoli samozřejmě. Pan profesor vyslovil hypotézu; Chlívek přichází s alternativ­ní hypotézou: „Článek Petra Kamberskéh­o v LN nebude mít na šíření kreacionis­mu v Česku vůbec žádný vliv.“Obě hypotézy můžeme operaciona­lizovat a poté verifikova­t či falzifikov­at. Ale rozhodně nemůžeme předem říci, „samozřejmě bude“. To říkají demagogové, nikoli vědci.

Pan profesor Hořejší se bojí „sílícího iracionáln­ího názorového proudu“, proto spolu se Sisyfem (a profesorem Jiřím Grygarem) brojí proti kreacionis­tickým přednáškám; v závěru textu se hlásí ke svému křesťanstv­í. Chlívek podotýká: z hlediska čisté vědy je tvrzení „Bůh stvořil svět za šest dnů“stejně iracionáln­í jako tvrzení, že nějaký Bůh, k němuž se hlásí Hořejší, Grygar i ten zlořečený Kamberský, vůbec je.

Do kostela chodí podle vlastních církevních sčítání v neděli pravidelně jeden člověk z dvaceti. Najednou že by každý pátý Čech věřil, že Hospodin vzal Adamovi žebro a z něj uhnětl Evu?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia