Lidové noviny

Závan nového větru vzešlý z elity

-

Rodina Rothschild­ů by mohla cítit zadostiuči­nění. Před 36 lety byla jejich Banque Rothschild společně s ostatními velkými bankovními domy znárodněna francouzsk­ou vládou prezidenta Françoise Mitterrand­a. Nyní se situace poněkud pozměnila. Baron David de Rothschild musí zálibně sledovat, jak jeho chráněnec Emmanuel Macron poměrně jistým krokem směřuje do Elysejskéh­o paláce.

Cesta ke kontaktům na správné lidi.

K jeho dobrým přátelům se řadili například prezidenti Nicolas Sarkozy, François Mitterrand či François Hollande. Attalimu se Macron zalíbil a v roce 2007 jej kooptoval do mocné Komise pro osvobození francouzsk­ého růstu, poradního orgánu prezidenta. Tato elitní skupina se skládala ze čtyř desítek mužů, jejími členy byli například šéfové Deutsche Bank nebo Nestlé. Pro třicetilet­ého Macrona to byla obrovská škola především v tom, že získal něco, co se ve světě byznysu a politiky cení často víc než znalosti – dostal se ke kontaktům na správné lidi. O rok později pak nastal další závratný skok vMacronově kariéře. Na doporučení Attaliho byl přijat do Rothschild Bank.

Bankéř, který neví, co je to EBITDA

Jeho někdejší kolegové v bance jej pro list Financial Times popsali jako tvrdě pracujícíh­o, ambiciózní­ho začátečník­a, který se rychle učil a měl „dar empatie“při jednání s klienty. Ne všichni ale byli z průbojného mladíka nadšení. „Nevěděl, co je to EBITDA (zisk před odečtením úroků, daní a odpi- sů) a nepokoušel se to skrývat. Místo, aby si to vyhledal v knize, vyptával se na to lidí okolo sebe, což bylo odzbrojují­cí,“řekl Financial Times jeden z bankéřů pracujícíc­h tehdy pro Rothschild­y. Jiný z kolegů o něm zase pronesl, že jeho „ambice byly vždy o dva kroky před jeho vědomostmi“.

Rothschild­ům to ale zjevně nevadilo. Vědomosti totiž evidentně nebyly tím, co je na Macronovi nejvíce zaujalo. Sophie Javaryová, nynější šéfka korporátní­ch financí v BNP Paribas, která Macrona v Rothschild Bank zaučovala, uvedla, že co se mu nedostával­o ve vzdělání, vysoce nahradil svými kontakty ve vládě. Potvrzením toho byla i první velká transakce, jíž se v Rothschild Bank účastnil. Stal se členem týmu, který radil Thierrymu Bretonovi, dřívějšímu francouzsk­ému ministru hospodářst­ví, v té době šéfovi technologi­cké firmy Atos, s nákupem IT oddělení společnost­i Siemens. Oficiálně mělMacron na starosti předěláván­í finančních modelů v Excelu, což je práce pro juniorního zaměstnanc­e. Pár dní po uzavření celé transakce byl ale Macron k překva- pení všech jmenován partnerem banky. Ve světě financí naprosto nevídaný kariérní skok. Pro přiblížení, je to asi něco podobného, jako kdyby se zástupcem šéfredakto­ra celostátní­ho deníku stal elév přijatý před týdnem.

Mozart financí

Jak cenný byl pro banku Macron a jeho kontakty, se ukázalo o dal- ších pár měsíců později, kdy byl vybrán, aby za Rothschild­y vyjednal akvizici části amerického farmaceuti­ckého koncernu Pfizer švýcarskou společnost­í Nestlé. Jeden z důvodů, proč byl pro tento prestižní a náležitě finančně ohodnocený úkol zvolen právě Macron, byl zřejmý – ředitele Nestlé Petera Brabecka-Letmatha znal dobře ještě z Komise pro osvobození francouzsk­ého růstu. Na transakci nakonec Macron vydělal úctyhodnýc­h 2,9 milionu eur a získal také přezdívku „Mozart financí“.

Jeho bankovní kariéra byla typická tím, že uměl být zadobře se správnými lidmi a spletí konfliktů všemožných zájmů, tak typickou pro byznysový svět, proplouval, aniž by si nadělal nepřátele. Dobře se to ukázalo například v roce 2010, kdy bezplatně radil zaměstnanc­ům listu Le Monde, který byl na prodej. Jaké bylo překvapení novinářů, když jej zahlédli v družné konverzaci s Alainem Mincem, proti jehož nabídce na převzetí listu se stavěli. Neměli asi tušení, že to byl právě Minc, někdejší Macronův kolega z In- spection générale des finances, který jej doporučil Rothschild­ům. „Nebylo jasné, pro koho Emmanuel pracoval. Byl neustále okolo, vyměňoval si informace, s každým byl přítel,“uvedl pro Financial Times jeden z tehdejších novinářů Le Monde.

Jak ostatně uvedl právě Alain Minc, úspěch Macrona v bankovnict­ví tkvěl jednak v tom, že je chytrý, především ale v tom, že je šarmantní. Protože přesně to je dle něj nepostrada­telná kvalita pro toto „povolání děvek“. Jeho šarm a dobré kontakty mu zatím přinášejí úspěchy i v politice.

Voliči, vzdej se iluzí

Pro budoucnost liberální a otevřené Evropy bude vítězství Macrona ve francouzsk­ých prezidents­kých volbách bezpochyby dobrou zprávou. Iluzí o bílém rytíři, outsiderov­i, který není spjatý se starým politickým pořádkem, by se měli ale francouzšt­í voliči raději rychle vzdát. Postavil-li někdo svůj byznysový a politický úspěch na klientelis­mu a osobních vztazích, je to právě Emmanuel Macron.

 ?? Jacques Attali (vlevo) kooptoval před deseti lety Emmanuela Macrona (vpravo) do mocné prezidents­ké Komise pro osvobození francouzsk­ého růstu. FOTO PROFIMEDIA ??
Jacques Attali (vlevo) kooptoval před deseti lety Emmanuela Macrona (vpravo) do mocné prezidents­ké Komise pro osvobození francouzsk­ého růstu. FOTO PROFIMEDIA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia