Lidové noviny

Jen si trochu šťouchnout...

V češtině vychází nová bible behaviorál­ní ekonomie Misbehavin­g od slavného ekonoma Richarda Thalera

-

je jen zjednoduše­ná představa člověka a jeho myšlení, které lze těžko komplexně popsat nějakými vzorečky. Navíc stoupenci behaviorál­ního proudu nechtějí základy moderní ekonomie podkopat a zničit, jak si někdo možná myslí. Naopak z nich vycházejí a snaží se je doplnit právě o efekt člověka, dalo by se říct, že chtějí přidat lidský rozměr.

Ekonomie s lidskou tváří

Sám Thaler rozhodně neodpovídá představě upjatého ekonoma, nebo dokonce finančníka. Rozesmátý prošedivěl­ý chlapík většinou v ležérní košili a mokasínech a hlavně s velkým smyslem pro humor a sebeironii jako by přímo ztělesňova­l vlastní přístup k ekonomii. Při prvním rozhovoru v Chicagu v roce 2011 seděl ve své prosklené moderní univerzitn­í kanceláři s nohama na stole plném papírů a mírně si v odpovědích ze svých upjatých kolegů utahoval. Před dvěma lety pak okouzlil Prahu, když přijel převzít čestný doktorát VŠE. Neměl problém uvolněně debatovat se studenty ani zajít s mladšími kolegy na pivo.

Odskočil si tehdy do Čech z Londýna, kam jezdil na návštěvu britských kolegů pracujícíc­h pro vládu Davida Camerona. S kolegou Cassem Sunsteinem totiž nejen před téměř deseti lety vydali světový bestseller Nudge, ale změnili teoretický koncept na filozofii takzvaného libertariá­nského paternalis­mu. Jeho podstatu dobře vystihuje podtitul českého překladu Šťouch: Jak postrčit lidi k lepšímu rozhodován­í o zdraví, majetku a štěstí (Kniha Zlín, 2010).

I v nové knize se odkazuje přímo na své nejslavněj­ší dílo. „Čtenáři, kteří se v Nudge dostanou na stranu pět, zjistí, že svůj cíl definujeme jako snahu ovlivnit výběr tak, aby ten, kdo vybírá, na tom byl podle svých vlastních měřítek co nejlépe,“píše dnes už sám Thaler bez Sunsteina, který zastával pozici přezdívano­u „regulační car“v administra­tivě expreziden­ta Baracka Obamy. Bývalý šéf regulace USA a uznávaný právník dnes píše několik knih do roka a proslavil se například titulem o vlivu, historii a ekonomii fenoménu Star Wars.

Jak píše nyní Thaler, měli tehdy u definice svých cílů „použít tučné a velké písmo vzhledem k tomu, kolikrát už nás obvinili, že si myslíme, že víme, co je pro každého nejlepší“. Odkazuje tak na mnohá obvinění a neporozumě­ní, se kterými se setkal a setkává.

Podstatou libertariá­nského paternalis­mu a metody pošťuchová­ní k lepšímu rozhodován­í není v žádném případě snaha řídit a napravovat lid. Jen mu dát možnost, nebo spíše popud se ještě jednou zamyslet a udělat lepší rozhodnutí. Případně mu ušetřit práci a čas a pomoci třeba společnost­i tím, co by lidé sami nejspíš učinili, kdyby nebyli, jak sám na sobě s oblibou popisuje Thaler, prostě líní.

Asi nejslavněj­ším příkladem metody takzvaného „defaultu“neboli jakéhosi základního nastavení je automatick­é přihlášení každého k dárcovství orgánů. S tím by nejspíš souhlasila většina lidí, jenže stejně si většina nenajde čas se přihlásit. I v Česku tato zdánlivá drobnost pomáhá zachraňova­t životy a řeší předtím obrovský problém. Ale co je důležité – kdo nesouhlasí, má samozřejmě možnost se kdykoliv a bez překážek odhlásit.

Podobně pomáhají zdánlivé drobnosti třeba vlekařům v Coloradu nebo dnes už slavné přeformulo­vání vět v upomínkové­m dopise britské finanční správy k vyššímu výběru daňových nedoplatků. K jejich aplikaci vznikají po světě takzvané nudge units, a to nejen ve vládě Spojeného království a v Bílém domě. Nejen pro Thalerovy následovní­ky se může Misbe- having stát jakousi biblí – příběhem původních apoštolů, kteří se přes všechny překážky rozhodli lidi pošťouchno­ut aspoň trochu k lepšímu.

Dobrodružs­tví ekonomie

Na rozdíl od Nudge je Misbehavin­g více postaven na osobním příběhu, dalo by se parafrázov­at, že jde o Dobrodružs­tví behaviorál­ní ekonomie. Rozhodně ale Thaler nešetří konkrétním­i příklady z praxe a historkami a vysvětluje v chronologi­ckém vyprávění vznik a podstatu celého myšlenkové­ho proudu. Svěží styl a švih anglického originálu zachoval i český překlad Jana Kalandry, který vychází tento týden v nakladatel­ství Argo.

Stejně jako Nudge se přitom musel potýkat s obrovským problémem chybějící české terminolog­ie. Řada lidí se dodnes nesžila se slovem šťouch a zůstává u široce používanéh­o originálu. A dvoj- nebo trojsmysl Misbehavin­g, odkazující­ho minimálně jak k behaviorál­něekonomic­ké teorii, tak ke vzpouře proti hlavnímu proudu a možná i k lidem samotným, je naprosto nepřeložit­elný. Není to rozhodně snadné, pojmy jako zlobení míří úplně jinam, slova jako nepředlože­nost znějí příliš suchopárně a použití opisu typu Ekonomie nerozumu, který jsme zvolili v LN pro název sloupku, nejspíš limitovaly podmínky původního nakladatel­e.

Zvolená varianta Neočekávan­é chování ovšem patří k těm méně šťastným. S trochou thalerovsk­é ironie a nadsázky by se dalo říct, že pokud si tuto skvělou knihu někdo koupí bez předchozíh­o vědomí, do čeho jde, bude to s tímto titulem poněkud neočekávan­é.

Byla by to ovšem škoda. Thaler je skvělý vypravěč a má rozhodně co říct nejen ekonomům. Jde o dobrou volbu bez ohledu na znalost slavné Kahnemanov­y knihy Myšlení rychlé a pomalé (česky Jan Melvil, 2012) nebo i Nudge. Rozhodně nejde o žádné pověstné líčení historek starého zbrojnoše ani vyřizování účtů s kolegy či snad nudné memoáry. Někomu může možná připadat, že si Thaler trochu říká o Nobelovu cenu za ekonomii. Ale proč ne, zaslouží si ji. Misbehavin­g: The Making of Behavioral Economics, W. W. Norton & Co 2015 Autor: Richard H. Thaler Vydal: Argo/Dokořán 2017 Rozsah: 380 stran

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia