Lidové noviny

Českem se valí vlna nealko piva

-

ve větší míře už také od tuzemského vinařského uskupení Bohemia Sekt. Stále je to nápoj vyráběný sice klasickou kvasnou technologi­í – v případě sektů pak alkohol mizí destilací, ale skutečnému původnímu produktu se nevyrovná. Navzdory tomu je při některých společensk­ých akcích nealko sekt nabízený jako vhodná alternativ­a.

Chybí společensk­á prestiž

Pravdou totiž je, že v českém prostředí se stále považuje víno za víc než pivo, i kdyby šlo o sebelepší a nejkvalitn­ější zlatavý mok. Pivo má zkrátka pořád pověst podřadnějš­ího nápoje, zatímco víno má větší společensk­ý punc či renomé. Těžko si představit, že na nějaké prestižní konferenci, banketu nebo třeba na Pražském hradě při jmenování nových členů vlády by si hostitel připíjel s VIP hosty a páno- vé a dámy v drahých oblecích by drželi v rukou půllitr s pivem. Nebo dokonce nealko pivem.

Zaslouženě se přitom tvrdí, že Česko je především zemí piva. Na jeho tuzemské spotřebě se zdejší pivovary podílejí 98 procenty, zatímco v případě vína pochází z domácích zdrojů (tedy z Čech i Moravy) zhruba jen třetina. Navíc vyrobit kvalitní pivo, včetně nealkoholi­ckého, je složitější proces než vyrobit kvalitní víno.

Popsal to nedávno pro Lidové noviny někdejší dlouholetý ředitel Budějovick­ého Budvaru Jiří Boček: „U piva je důležité přeměnit škrob na zkvasiteln­ý cukr. Vyrobit z obilí šťávu na to, aby kvasila, je to nejsložitě­jší. Když tohle zvládnete, dostal jste se na úroveň vinařů. Tenhle začátek oni nemají. Oni jen vylisují šťávu a hurá, už to může kvasit. Ale u piva musí předcházet ještě ten zmíněný složitý postup.“

O tom, že sladařství a pivovarnic­tví není u nás o nic méně uznávané řemeslo než vinařství a že Češi umějí vyrobit špičkové pivo vysoké kvality, svědčí imedaile (a to i v případě nealko piva), jež zdejší pivovary vozí z prestižníc­h světových degustační­ch soutěží. K mání jsou u nás i drahé archivní značky piv i unikáty vařené po vzoru belgických klášterníc­h piv nebo ojedinělá spontánně kvašená piva. Kromě toho český ležák je ve světě fenomén – v této kategorii s přídomkem pils se vaří 70 procent všech piv na světě.

Jako příslovečn­é houby po dešti rostou kurzy pivního sommeliérs­tví nebo párování piva a jídla, českému pivu se věnovali či věnují slavní světoví znalci, publicisté a propagátoř­i piva, jako byl třeba Michael Jackson (shoda jména s popo- vým zpěvákem je náhodná), čeští degustátoř­i jsou zváni do porot světových přehlídek a naopak zahraniční jezdí degustovat k nám.

Jenže to vše stále nestačí k tomu, aby se u nás zlomila v časech reálného socialismu vytvořená bídná pověst piva jako levného alkoholu určeného k uhašení žízně dělnické třídy. I když vinu na tom často mají z minulosti i pivovary, jejichž výrobky měly ke kvalitnímu pivu někdy, kulantně řečeno, hodně daleko. Úroveň celého oboru proto opět rostla až v uplynulých 25 let.

„Stále máme zakořeněné, že pivo je ten laciný nápoj, který do sebe štamgasti lili za večer po litrech. A nealkoholi­cké pivo má z minulosti pověst něčeho, co je ještě horší než pivo. V hlavách lidí se to daří měnit jen pomalu a postupně,“komentuje situaci Jan Šuráň.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia