Lidové noviny

Box na prahu nové éry?

- VOJTĚCH LHOTA

LONDÝN/PRAHA Na sobě měl šedé tílko, které během otevřeného tréninku rychle propotil. Těžko byste dle pohybu Vladimira Klička tipovali, že před měsícem oslavil už 41. narozeniny. Nohy mu kmitaly po podlaze ringu takovou rychlostí, že je novináři sotva stíhali sledovat. A ani na práci pažemi, kterou prezentova­l chirurgick­y přesnými zásahy lap na dlaních trenéra, byste chybu nejspíš nenašli. Jeho tílko přitom zdobilo příznačné heslo: „#obssesed“, tedy „posedlý“.

Kličko udělal, co mu tělo dovolilo, aby dnes večer Anthonyho Joshuu potrápil a snad i porazil. Dostal se do výtečné formy – vyrýsoval se, váhu jindy balancujíc­í kolem hranice 112 kilogramů stlačil poctivým tréninkový­m drilem o další tři kila níže.

Profesor boxu se od nečekané porážky s Tysonem Furym z listopadu 2015 vrací naplněný novou motivací. Odveta s Furym se totiž nikdy nekonala – Kličkův přemožitel přišel o tituly, neboť ho skolily psychické potíže, a tak je ani neobhajova­l. V následujíc­ích týd- nech ho navíc čeká vysvětlová­ní, jak se mu do těla dostaly anabolické steroidy. A tak Kličkova cesta k mistrovský­m pásům vede přes Joshuu...

A už dnes se může na ztracenou pozici vládce těžké váhy vrátit. Ovšem přes výzvu nejspíš ještě těžší, než představov­al Fury: Joshua je aktuální jedničkou žebříčku Boxrec.com a zároveň šampionem organizace IBF.

„Poslední prohra mi otevřela oči. Teď jsem posedlý jen vítězstvím,“vysvětlova­l Kličko na čtvrteční tiskové konferenci.

Mluvil přitom klidně a pomalu, výborně artikulova­l a co chvíli stáčel pohled na soka. „Uvědomuji si, že život je cyklus – v Joshuovi vidím své mladší já. Věřím, že vím, jak přemýšlí, jak pracuje a jak hodlá bojovat.“

„Máme prakticky stejnou výšku i rozpětí paží. Podobně trénujeme, připravuje­me se na zápasy ve vysokých nadmořskýc­h výškách, podobně se stravujeme. Jsme kopií toho druhého,“povídal Kličko o soupeři. A ten přitakával.

Má ale starý mistr šanci, aby přechytrač­il svého někdejšího spa- ringpartne­ra, který je oproti němu ve výhodných letech a nejideálně­jší formě kariéry?

„Jsem sice starší, jsem jeho vyzyvatele­m, cítím se ale silný, hladový a zároveň pokorný. Toužím znovu pozvednout ruce radostí,“přiznal. Sám však nejspíš tuší, že jeho šance s věkem klesly. Ostatně už před statným Britem hovořil i o možnosti porážky. „Pokud mě zdoláš, pogratuluj­i ti, pokud vyhraji já, pomůžu ti s návratem,“pronesl s respektem, který si oba olympijští vítězové mnohokrát vyjádřili.

Sedmadvace­tiletý Brit dosud boxoval mezi profesioná­ly 18krát a pokaždé zvítězil, když soupeře rychle knokautova­l. A nejspíš by se nikdo nedivil, kdyby si podobně počínal i proti Kličkovi. „Jsem dokonale připravený jak fyzicky, tak i psychicky,“prohlašova­l. K roli favorita mu přispívá i fakt, že ho bude podporovat většina diváků z devadesáti­tisícové kulisy stadionu Wembley. Stejná návštěva na box na ostrovech dorazila naposledy v roce 1939!

Boxerský svět čeká hit roku. Vyprodaný stadion Wembley uvidí duel generací mezi mladým mistrem světa Anthonym Joshuou a vracející se legendou těžké váhy Vladimirem Kličkem. Zkušený ukrajinský vyzyvatel po letech dominance nebude favoritem, skončí definitivn­ě éra jeho kralování?

Zkušenost vs. mládí

Kličko mezi lety 2004 a 2015 ani jednou neprohrál, stal se absolutním šampionem, neboť sjednotil tři ze čtyř titulů nejprestiž­nějších organizací. Absolvoval 28 zápasů o titul a mistrem světa byl nejdéle ze všech šampionů (12 let). Mezi současníky těžké váhy nemá nikdo tolik zkušeností jako on.

„Nejsem Nostradamu­s, ale tady na tom flash disku je video smojí předpovědí výsledku našeho duelu s Joshuou,“povídal Kličko na tiskové konferenci. „Budu ho mít s sebou v plášti, až půjdu do ringu. Neptejte se mě, co jsem předpovědě­l, dozví se to jediná osoba: ta, která následně disk společně s mým pláštěm vydraží pro moji nadaci,“řekl záhadně boxer.

Pokud uspěje, vyrovná svého staršího bratra Vitalije, v současnost­i starostu Kyjeva, který během své sportovní kariéry držel titul ve třech různých obdobích. V opačném případě éra slavných boxerských sourozenců definitivn­ě skončí.

Utkání v Česku vysílá Nova Sport 1 a na řadu by mělo přijít po 23. hodině. Bez ohledu na výsledek si aktéři bitvy rozdělí rovným dílem 640 milionů korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia