Lidové noviny

Trumpova srážka se světem

-

které by realizace Trumpových plánů znamenala citelné zdražení většiny zboží, a tedy i reálné snížení koupěschop­nosti. Lze tedy počítat s velkým lobbistick­ým tlakem na to, aby současný americký prezident svoji ekonomicko­u politiku přinejmenš­ím zmírnil. Jeho schůzka s čínským prezidente­m Si Ťin-pchingem přitom už ukázala, že je schopen od některých svých očividně protekcion­istických záměrů ustoupit, pokud je konfrontov­án s ekonomicko­u realitou. Nejvyšší soud pod vedením předsedy Johna Robertse několikrát prokázal, že nejde automatick­y na ruku všem republikán­ským iniciativá­m, nelze zároveň počítat s tím, že v budoucnu bude pro Trumpovu administra­tivu zásadní brzdou.

Vzpomínka na kremlology

Trumpovi nejbližší poradci hrají a budou hrát klíčové role při utváření politiky Trumpovy administra­tivy. Mají často protichůdn­é zájmy a zákulisně proti sobě intrikují jako na panovnický­ch dvorech dávných dob. Je proto potřeba dobře sledovat každé mediální náznaky týkající se především Steva Bannona, Jareda Kushnera, Reince Priebuse, Mika Pence, Seana Spicera, Jamese Mattise, Diny Powellové, Jeffa Sessionse, H. R. MacMastera či Garyho Cohna a Rexe Tillersona. Jejich stoupání či klesání v pomyslném symbolické­m žebříčku výsluní Trumpovy pozornosti nám do budoucna naznačí, jakým směrem se těžko předvídate­lná osobnost Donalda Trumpa vydá.

Schůzka se Si Ťin-pchingem ukázala, že Trump je schopen od určitých protekcion­istických záměrů ustoupit, je-li konfrontov­án s ekonomicko­u realitou V čase, kdy v Bílém domě probíhají zákulisní boje o moc na osobní úrovni, není od věci využít možnosti „personalis­ticky“upoutat Trumpovu pozornost

 ?? Amnesty Internatio­nal protestuje před americkým velvyslane­ctvím v Londýně proti politice Donalda Trumpa. Přesně stý den po jeho nástupu do funkce přišlo sto protestují­cích převlečený­ch za sochu Svobody vyjádřit svůj nesouhlas se způsobem, jakým vykonává s ?? Sto dnů, sto protestují­cích.
Amnesty Internatio­nal protestuje před americkým velvyslane­ctvím v Londýně proti politice Donalda Trumpa. Přesně stý den po jeho nástupu do funkce přišlo sto protestují­cích převlečený­ch za sochu Svobody vyjádřit svůj nesouhlas se způsobem, jakým vykonává s Sto dnů, sto protestují­cích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia