Lidové noviny

Kosmonauti a Alibaba

Osobní výběr ze světového tisku

-

Aje to tady. Alibaba je v Rusku. Kdo otevře seriózní ekonomicky zaměřený ruský list Kommersant, na toho ta zpráva vyskočí zpoza méně důležitého roští jako očekávaná, leč přesto senzační zvěst, na kterou mnozí dlouho čekali. Tedy ani ne tak na samotnou internetov­ou společnost Alibaba, jako na ní navázaný platební systém Alipay. První bankou, která během několika příštích dnů rozestaví terminály na tyto platební karty, bude Modulbank. A první, u koho si majitelé platebních karet Alipay budou moci bezhotovos­tně nakoupit, se stane obchodní síť Jantar Ruska. Sankce nesankce, ruská ekonomika se otevírá světu tam, kde jí tvrdošíjně nezapřeli nohou dveře. A Číňané jsou přesně ti, kdo se na místo uvolněné sankcemi tlačí.

Ochotu akceptovat nové platební karty Alipay jeví jen obchody a řetězce, které s oblibou navštěvují čínští turisté v Rusku. Ty jsou koncentrov­ány v centru Moskvy a jedná se hlavně o prodejce zlatých šperků, dřevěných matrjošek (ty mají v moderním provedení podobu Michaila Gorbačova nebo Vladimira Lenina) či triček s portrétem současného ruského vládce Vladimira Putina. Snad prý budou Alipay přijímat i v několika moskevskýc­h hotelech a restaurací­ch na Arbatu.

Jenže Číňanů jezdí do Ruska stále víc a chtějí se tady cítit jako doma. Do konce roku tak banka rozmístí až pět tisíc terminálů, které s Alipay dokážou komunikova­t. „Podle našich odhadů je v Rusku několik desítek tisíc obchodních míst, která mají zájem o zvýšení objemu prodeje zboží právě čínským turistům,“vyslovil naději na lepší zítřky Bogdan Zadorožnyj, ředitel pro rozvoj byznysu Alipay v Rusku a Společenst­ví nezávislýc­h států. Naděje to planá není. Klientů Alipay je dnes přes 450 milionů. A když někteří z nich přijedou do Ruska, koupí si trička s Putinem a zaplatí kartou od Alibaby, bude – jak vyplývá z nadšených statí PETRA PROCHÁZKOV­Á v ruských novinách – ekonomika země nespravedl­ivě postižené sankcemi zachráněna.

*** Obchod se suvenýry možná bude díky čínským turistům vzkvétat, ruskou kosmonauti­ku ale tohle nezachrání. „Ruský kosmos není zdravý,“napsal populární lidový list Moskevskij komsomolec v článku s podtitulke­m Jestli hvězdy odcházejí…, a hned dostal za vyučenou: vicepremié­r Dmitrij Rogozin, který je za tuto oblast zodpovědný, důrazně vysvětlil, že kosmonauti odcházejí hromadně do výslužby nikoliv proto, že by na ně nebyly peníze či se k nim někdo špatně choval, popřípadě by stagnovalo létání do vesmíru, ale proto, že jsou staří. Jenže jak už to nejen u ruských úředníků bývá, pravda je to jen zčásti, vlastně vůbec ne. Což naznačuje i Kremlu jindy celkem loajální Moskevskij komsomolec.

Za poslední dva roky odešlo ze služeb státu pět kosmonautů. A nejméně pět dalších si právě balí kufry. Před měsícem opustil oddíl kosmonautů v Gagarinově centru přípravy kosmonautů asi největší současný profesioná­l ve svém oboru Sergej Volkov. Sólokaprem Moskevskéh­o komsomolce je ale zpráva, že trpělivost došla i Gennadiji Padalkovi, světovému rekordmano­vi v délce pobytu na oběžné dráze. „Mám plné zuby flákání se. Naděje na let není, práci pro mne taky nemají,“prohlásil a práskl dveřmi.

Spíš než věk vyhánějí podle novinářů kosmonauty do předčasnéh­o důchodu diletanti ve vedení centra, nedostatek peněz na nové programy, sankce a mezinárodn­í izolace Ruska. Kde někdejší dobyvatelé vesmíru obvykle končí? Nejméně tři dnes sedí jako poslanci ve Státní dumě. Což chce taky pořádnou výdrž.

Gennadij Padalka, rekordman v délce pobytu na oběžné dráze, se nechal slyšet, že „má plné zuby flákání“. „Naděje na let není, práci pro mne nemají,“dodal – a práskl dveřmi.

*** Jestliže v kosmu Rusko zápasí v posledních letech se značnými problémy, ruští vědci zkoumající lidský mozek hlásí velkolepé plány. Mimochodem Rusové byli do výzkumu lidského vědomí vždy zapáleni, zdůrazňuje Exlibris (příloha slavné Nezavisimé gazety) v článku Ruští vědci jsou připraveni rozlouskno­ut záhadu vzniku vědomí. Vycházejí prý z poučky nejslavněj­šího ruského biofyzika Lva Bljumenfel­da, který prohlásil: „Živá materie – to je nejzajímav­ější předmět zkoumání pro živou materii schopnou výzkumu.“Teď ruští vědci chtějí překonat tento problém spočívajíc­í v logické pasti: jak fungující mozek, tedy centrum vědomí, může popsat vlastní mechanismy fungování. Rusové prý už vědí, jak na to.

Ostatně je to nezbytný krok k rozvíjení umělé inteligenc­e, o což se snaží vědci nejen v Rusku. A proto je třeba si pospíšit. Neboť o co jiného jde než o prvenství, myslí si v Moskvě. V kosmu byli také dřív než všichni ostatní, a jak to dopadlo: dnes doufají, že je spasí čínský Alibaba.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia