Lidové noviny

Třikrát, ale ne dost

-

Jeho krátký pražský pobyt připomíná bronzová plastika známého sochaře a někdejšího člena Tvrdohlavý­ch Stefana Milkova (* 1955; absolvent VŠUP v Praze), která stojí v dejvické ulici Nikoly Tesly nedaleko Vítězného náměstí. Socha připomíná obří generátor, jakýsi aerodynami­cký stroj. Nápad je to nosný a na zelený pás uprostřed ulice se hodí, i když osobně se mi více líbil projekt architekta Petra Jandy z roku 2007, který pracoval se světlem dynamičtěj­i – navrhl kovový rám, v němž by probíhaly elektrické výboje.

u nás mají dlouhou tradici a jsou zde pojímány zpravidla tradičně – figura nebo busta v realistick­ém provedení nebo nějaký konvenční symbol. Nově se však začala objevovat i díla nepopisná, která u nás naštěstí mají také na co navazovat.

Patočkův stín

Další plastika, odhalená letos 1. března v parku, který vznikl na místě bývalého vojenského hřbitova ve Střešovicí­ch, připomíná setkání nizozemské­ho ministra zahraničí Maximilian­a van der Stoela (1924–2011) s českým filozofem Janem Patočkou, k němuž došlo před 40 lety. Bylo to po vydání Charty 77 a tato schůzka významného evropského politika s mluvčím Charty rozlítila komunistic­ký režim.

Prezident Husák Van der Stoela následně odmítl přijmout a profesor Patočka byl podroben navzdory nemoci nelítostný­m výslechům StB, po nichž zemřel. Park dnes nese Van der Stoelovo jméno a nachází se poblíž Patočkovy ulice. Nizozemské­mu politikovi udělil prezident Václav Havel v roce 1996 Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Výtvarník Dominik Lang (* 1980; absolvent AVU a VŠUP v Praze a newyorské Cooper Union, nositel Chalupecké­ho ceny) zvolil motiv stínu stromu, který dopadá na trávník. Otisk je vytvořen ze světlého betonu. V tiché části parku je to silná symbolika a nizozemská ambasáda, která oslovila mladého českého výtvarníka, zaslouží pochvalu.

Birmingham v Bubenči

Třetí dílo je ve srovnání s těmi předešlými drobné. Jde o pamětní desku osazenou na parteru domu v ulici Českoslove­nské armády v Bubenči, před nímž zemřel 14. ledna 2009 světoznámý architekt a designér Jan Kaplický (1937–2009). Deska byla odhalena v den jeho nedožitých 80. narozenin, 18. dubna tohoto roku. Výtvarník Adam Kovalčík (* 1989; studia na VŠUP a AVU v Praze) je také autorem zdařilé Kaplického busty, ale v tomto případě je dobře, že dal přednost prostému, velmi působivému motivu. Pamětní desku totiž tvoří kovový disk, který svým tvarem i materiálem připomíná prvek, jenž tvoří plášť architekto­vy ikonické budovy – obchodního domu Selfridges v Birmingham­u. Ve své střední části pak disk nese stručný nápis.

Tři plastiky věnované třem osobnostem, jejichž osudy se dotkly dnešního území šestého pražského obvodu, jsou zároveň třemi důkazy, že i upomínky pojímané méně tradičním, osobitým způsobem, mohou být důstojné a funkční. Kéž by nezůstaly příklady ojedinělým­i.

 ??  ??
 ??  ?? Jiné vzpomínky.
Jiné vzpomínky.
 ?? Památník ve střešovick­ém parku (foto nahoře) připomíná dramatické setkání Maxe van der Stoela s profesorem Janem Patočkou v roce 1977. Dílo vytvořil letos Dominik Lang. Adam Kovalčík je autorem nedávno odhalené pamětní desky Janu Kaplickému v Bubenči (vle ??
Památník ve střešovick­ém parku (foto nahoře) připomíná dramatické setkání Maxe van der Stoela s profesorem Janem Patočkou v roce 1977. Dílo vytvořil letos Dominik Lang. Adam Kovalčík je autorem nedávno odhalené pamětní desky Janu Kaplickému v Bubenči (vle

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia