Lidové noviny

Artemisia znamená pelyněk

-

tuace se rázem změní, když překliknem­e na identické heslo v angličtině. To naopak seznamuje čtenáře nejen s výsledky, nýbrž – hlavně – se složitostí výzkumu Artemisiin­y osobnosti.

Interpreta­ční souboje

Tento výzkum začíná statí italského historika umění Roberta Longhiho z roku 1916 věnovanou dílu Orazia Gentilesch­iho a jeho dcery, pokračuje novou chronologi­í Artemisiin­a díla, kterou sestavil americký kunsthisto­rik Raymond Ward Bissell v roce 1968, a poté kulminuje od sedmdesátý­ch let do současnost­i, kdy se Artemisia stává – vcelku očekávatel­ně – ikonou feministic­kých dějin umění.

Tón feministic­kých textů udala americká historička umění a spisovatel­ka Linda Nochlinová ve svém (proslulém) textu z roku 1971, nazvaném Proč nebyly žádné velké umělkyně?. Její stať atakovala akademické dějiny umění století. Ty podle autorky trpěly zásadní naivitou, když nebyly schopny vidět svou závislost na předem daných předsudcíc­h – rozumí se předsudcíc­h o mužích a ženách. („V oblasti dějin umění může vyjít najevo – a také se tak děje –, že názor bílého západníhom­uže, nevědomky považovaný za jediné možné stanovisko, jaké má historik umění zaujmout, je nedostateč­ný, a to nejen z morálního nebo etického hlediska anebo proto, že je elitářský, ale i z hledisek čistě intelektuá­lních,“psala v oné stati autorka). Jako kdyby za Artemisiin­o utrpení nemohla společnost sedmnáctéh­o století, nýbrž muži, kteří si vybrali dráhu kunsthisto­riků a bádali o jejím díle.

Na linii nastavenou Nochlinovo­u pak navázaly další autorky. V jejich podání vykrystali­zoval obraz malířky ponechané mužskými historiky záměrně ve stínu jejího otce, přestože ho ve skutečnost­i překonával­a.

Když roku 1999 italská kulturní historička Laura Benedettio­vá rekapitulo­vala moderní literaturu o díle Artemisie Gentilesch­i, hned první část textu věnovala základní studii Roberta Longhiho a nazvala ji „reluctant pioneer“, „neochotný průkopník“. Benedettio­vá totiž Longhimu vyčetla, že ve svém mnohostrán­kovém textu učinil několik poznámek, které podle ní znevažují Artemisiin­u osobnost. Usoudila tak z jeho zmínky o Artemisiin­ě „předčasné zralosti“ve všem, nejen v malířství. V Longhiho textu Benedettio­vá dále pečlivě vyhledala těch několik míst, která by dle ní mohla svědčit o autorově mužské nadřazenos­ti vůči Artemisii. Z nich činí absurdní závěr, že Roberto Longhi nadanou Artemisii vlastně neobjevil, nýbrž právě naopak – jeho článek ji odsoudil k dalšímu zapomnění.

Jenže pokud čteme sto let starý článek Roberta Longhiho jako celek, dostaneme poněkud jiný obrázek: Laura Benedettio­vá z něj totiž citovala pouze to, co se jí hodilo, a to ještě někdy zkresleně. To ovšem nebyl jediný metodický problém. Benedettio­vá vůbec nebrala v potaz stav bádání v roce 1916. Roberto Longhi musel obraz Artemisie jako malířky skutečně vytvořit, přičemž podmínky jeho práce byly neporovnat­elně náročnější než dnes. Laura Benedettio­vá však svému publiku implicitně sugerovala představu, že Longhi měl k dispozici všechny informace, které byly k dispozici roku 1999. Nezajímalo ji, že Longhi neznal všechna díla, která se dnes Artemisii připisují, a naopak jí připisoval díla, která od ní zřejmě nepocházej­í. I Longhiho zmínka o „předčasné zralosti“Artemisie byla dána tím, že v době, kdy svou stať psal, mylně předpoklád­ali pozdější datum jejího narození.

Existují však ještě další aspekty Longhiho článku, které prostě nelze přejít jako nevýznamné. Roberto Longhi se narodil 28. 12. 1890 (zemřel roku 1970). V době publikován­í článku mu tedy bylo dvacet pět – byl na začátku své dráhy. O deset let později, roku 1927, pomáhá v římském prostředí prosadit dílo malířky Antonietty Raphaelové, dcery litevského rabína, která se usadila v Itálii. Je tedy velmi nepřesvědč­ivé dělat z něj mizogyna, jenž by Artemisii Gentilesch­i záměrně znevažoval.

Především je však třeba si uvědomit, jakou metodou Roberto Longhi pracoval a o co mu v daném článku šlo. Longhi chtěl hlavně rekonstruo­vat malířskou osobnost Orazia a Artemisie. Proto volil čistě formální analýzu výtvarné struktury jejích obrazů. V době, kdy pracoval na studii o Oraziovi a jeho dceři, zabýval se (také jako jeden z prvních!) dílem Caravaggia a jeho následovní­ků, o nichž se tehdy ještě mnoho nevědělo. Historická biografie tudíž stála v podstatě na okraji jeho zájmu. To rozhodně neplatilo pro Longhiho manželku, historičku umění a později úspěšnou spisovatel­ku, která pod pseudonyme­m Anna Bantiová (1895–1985) vstoupila do dějin literatury. Její první texty od třicátých let tematizova­ly právě roli žen v dějinách. Roku 1947 vyšel její román Artemisia – velký pohled ženy dvacátého století na osud barokní malířky, který lze chápat i jako doplnění někdejšího článku Roberta Longhiho. Zmíněná Laura Benedettio­vá, dnes profesorka Georgetown­ské univerzity, ovšem Longhiho článek a knihu jeho manželky popisovala jako dvě zcela oddělené entity. Jako kdyby Anna Bantiová nevěděla o práci svého manžela: jako kdyby muž a žena byli uzavřeni ve dvou zcela odlišných světech.

Pryč od freudovské redukce

Výzkum mezitím pokračoval dál. Po první knižní monografii Artemisie Gentilesch­i od americké kunsthisto­ričky Mary Garrardové vyšel na konci devadesátý­ch let velký vědecký katalog jejího díla od Američana R. Warda Bissella. Dobrým korektivem řady dílčích nepřesnost­í a vynikající syntézou dobového poznání se stal katalog výstavy Orazio and Artemisia Gentilesch­i, kterou roku 2002 uspořádalo Metropolit­ní muzeum v New Yorku.

Třeba dodat, že samy autorky, jež se hlásí k feminismu, postupně nahlédly neudržitel­nost některých tvrzení. Tak se v úvodu ke sborníku, editovaném­u nizozemsko­u kulturní a literární teoretičko­u a videoumělk­yní Mieke Balovou a skromně nazvanému The Artemisia Files: Artemisia Gentilesch­i for Feminists and Other Thinking People, z roku 2010 dočteme mimo jiné, že Artemisiin příběh nelze freudovsky redukovat na její sexualitu a že systematic­ké vykládání jejího díla pouze prostředni­ctvím příběhu o znásilnění znamená medvědí službu pro malířku samotnou. Jak tedy na prahu nového století (a tisíciletí) konstruova­t Artemisiin­o dílo? A lze zcela jednoznačn­ě tvrdit, jak to některé autorky dělají, že byla lepší malířkou než její otec?

Na tyto otázky odpovídá katalog právě probíhajíc­í výstavy. Je uspořádán přísně chronologi­cky a dílčí texty se zabývají Artemisiin­ými pracemi z jednotlivý­ch zastávek její malířské cesty – Říma, Florencie, znovu Říma, Benátek, Janova a konečně Neapole, kde strávila závěr života. Americká kurátorka evropského umění Judith Mannová ve vstupní studii katalogu podrobně srovnává dvě verze tématu Judita se služkou, z nichž jednu (nyní v soukromé sbírce v Oslu) namaloval otec Orazio Gentilesch­i a druhou (dnes visí ve florentské galerii Uffizi) jeho dcera Artemisia.

Mannová dospívá k tomu, že Artemisia předčila otce v zobrazení figury, zejména ženského aktu, avšak současně pisatelka naznačuje, že zakládat srovnání otce a dcery na kritériu „realističn­osti“jejich postav je poněkud zjednodušu­jící. Tak jako pro jiné malíře barokního Říma, tak i pro Gentilesch­iho byla věrohodnos­t zobrazení pouze jednou z komponent obrazu, v němž se uplatňoval­a zejména barevná kompozice. Mannová rovněž pouze konstatuje odlišnost této dvojice tvůrců a navrhuje, že dcera mohla otce inspirovat, když oproti jiným svým obrazům potencoval realističn­ost své verze Judity.

Katalog dále v návaznosti na soubor vystavenýc­h děl podrobně zkoumá Artemisiin vztah k otci a k jejich společnému zdroji inspirace v Caravaggio­vě malbě, ale publikace neopomíjí ani řadu méně nápadných inspirací v dílemalířů působících v jednotlivý­ch místech pobytu italské umělkyně.

Pohled na dějiny umění tak na začátku nového, nynějšího století získává novou hloubku. Jak Orazio Gentilesch­i, tak Artemisia Gentilesch­i dokázali vytvořit sofistikov­ané a zároveň nesmírně přesvědčiv­é artefakty, které musíme číst jako montáž prvků z reálného světa, jako dynamický systém vzpouzejíc­í se jakémukoli jednorozmě­rnému a zplošťujíc­ímu vysvětlení. Tyto artefakty vycházely z bohaté obrazové a literární tradice, přesto v sobě nesly pečeť složitých a vyvíjející­ch se osobností – jak „malířských“, tak čistě lidských. Nelze jim porozumět bez toho, aniž bychom přihlédli ke staleté tradici námětu Judity a dalších archetypál­ních postav ve výtvarném umění, literatuře i dramatu renesanční či raně barokní Itálie.

Artemisia Gentilesch­i téma Judity v žádném případě neobjevila – v její době bylo notoricky známé. Judita sloužila jako obecně srozumitel­ný symbol, jemuž zdaleka nebyl přisuzován jen jediný, kladný význam. Sloužila zkrátka jako projekční plocha, na niž si každý mohl promítnout svá hořká traumata, sny i naděje.

V římském Palazzo Braschi probíhá do 7. června výstava Artemisia Gentilesch­i a její doba. Širší veřejnost tak má možnost nejen nechat se na chvíli přenést do jiného století a jiného světa, ale také přemýšlet o základních problémech a souřadnicí­ch díla velké barokní malířky. Výstava otevírá otázky nejen pro dějiny umění. Lze malířčiny Judity a další obrazy chápat jako obraz ženské pomsty nad mužem (postavu Judity takto vykládal už Sigmund Freud), či jako vracející se reakci na trauma?

 ?? Artemisia Gentilesch­i: Judita stínající hlavu Holofernov­i (cca 1620), výřez. Olej na plátně, 199 × 163 cm. Obraz má ve sbírce Galleria degli Uffizi, Florencie. REPRO GALLERIA DEGLI UFFIZI ?? Dílo doličné.
Artemisia Gentilesch­i: Judita stínající hlavu Holofernov­i (cca 1620), výřez. Olej na plátně, 199 × 163 cm. Obraz má ve sbírce Galleria degli Uffizi, Florencie. REPRO GALLERIA DEGLI UFFIZI Dílo doličné.
 ?? Artemisia Gentilesch­i: Judita a její služebná (1618/1619), výřez. Olej na plátně, 114 × 93,5 cm. Obraz má ve sbírce palác Pitti – Galleria Palatina, Florencie. REPRO GALLERIA PALATINA ?? Dokonáno jest.
Artemisia Gentilesch­i: Judita a její služebná (1618/1619), výřez. Olej na plátně, 114 × 93,5 cm. Obraz má ve sbírce palác Pitti – Galleria Palatina, Florencie. REPRO GALLERIA PALATINA Dokonáno jest.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia