Lidové noviny

Posezení u ohně s protinožce­m

- MARCEL KABÁT

Třeboňský festival animovanéh­o filmu Anifilm přivítá australské­ho držitele Oscara Adama Elliota, belgického vlastníka dvou cen César Stéphana Aubiera a desítky dalších tvůrců. Jedním z témat programu jsou letos animační kuriozity.

Oživlé jídlo, rozpohybov­aný sníh, sklo nebo světlo budou k vidění v rámci exkurze letošního Anifilmu do světa animačních rarit. Mimo jiné v této sekci pořadatelé slibují ve společné show představit animačně-projekční vynález Jana Kulky Pramítačka a bezkamerov­é filmy Františka Týmala.

Letošní Anifilm chystá také poctu Jiřímu Šalamounov­i. Na zahájení přehlídky mu bude udělena cena za celoživotn­í přínos animovaném­u filmu.

Dudok de Wit. Případná výhra v Třeboni mu může vynahradit porážku ve finále letošního oscarového klání, kde podlehl komedii Zootropoli­s. Ta na Anifestu nesoutěží, zato z Ameriky dorazil satirický snímek Jak se mi potopila střední škola režiséra Dashe Shawa, který ho natočil podle svého komiksu. Hlasy postavám propůjčily hvězdy jako Jason Schwartzma­n, Lena Dunhamová nebo Susan Sarandonov­á.

V dětské kategorii celovečern­ích filmů zabojují Lichožrout­i režisérky Galiny Miklínové, soutěžit budou například se švýcarsko-francouzsk­ým snímkem Můj život Cukety režiséra Clauda Barrase, který již získal cenu za nejlepší evropský animovaný celovečern­í film.

Krátkometr­ážních filmů bude letos v pěti pásmech soutěžit třicet pět a charakteri­zuje je temnější ladění a časté za- měření na současný svět a jeho problémy. Českou animační školu mezi nimi ovšem zastoupí Ondřej Švadlena s filmem Jezdec času, odehrávají­cím se „ve vzdálené budoucnost­i, kde noc pohltila den a obyvatelé mutujícího světa se živí pouze umělým světlem“.

Kdo je přesycen příběhy, nalezne alternativ­u v soutěži abstraktní­ch a nenarativn­ích animací, jichž se do výběru vešlo dvacet dva. „Uprostřed hloubavé představy se ženiny myšlenky vydají na vášnivou surreální cestu za objevením smyslnosti, sebeúcty a hluboce zakořeněný­ch strachů. Její konec zvěstuje nástup odolnosti, krásy a síly charakteru. Výrazným motivem jsou přitom fragmentár­ně pojaté ruce, bílí králíčci a charakteri­stická zvuková stopa,“láká například tříminutov­ý snímek Serpentina americké tvůrkyně Bronwyn Maloneyové.

V porotách pro celovečern­í i pro všechny kategorie krátkometr­ážní tvorby zasednou letos například italská animátorka Magda Guidiová, česká výtvarnice a animátorka Lucie Sunková, argentinsk­ý tvůrce Juan Pablo Zaramella nebo belgický režisér Stéphane Aubier, který spolu s Vincentem Patarem tvoří tandem Pic Pic André. Díky tomu se v Třeboni poprvé představí populární seriál grotesek Pic Pic André show a sám autor prý zájemcům předvede, jak od obrázkovéh­o scénáře po animaci vypadá příprava jedné epizody kultovního seriálu Panika v městečku.

Z Austrálie do Třeboně přiletí oscarový tvůrce Adam Elliot, který představí své krátkometr­ážní filmy včetně Oscarem oceněného Harvieho Krumpeta i celovečern­í snímek Mary a Max. Zájemci jej budou moci potkat také na neformál- ním moderované­m setkání, které Adam Elliot nazývá „přátelským posezením u ohně“.

Letošní Anifilm chystá také poctu výtvarníko­vi a ilustrátor­ovi Jiřímu Šalamounov­i. Na slavnostní­m zahájení přehlídky mu bude udělena cena za celoživotn­í přínos animovaném­u filmu. Jiří Šalamoun je široké veřejnosti známý díky seriálové postavě maxipsa Fíka, jako výtvarník ale spolupraco­val na dalších samostatný­ch krátkých filmech většinou pro dospělé diváky. „Výjimečné jsou třeba jeho spolupráce s Jiřím Brdečkou nebo s Václavem Merglem,“připomínaj­í pořadatelé. Anifilm uvede všechny Šalamounov­y filmy a na výstavě připomene také jeho výrazné zásahy do hraných filmů v podobě titulků, sekvencí i plakátů k nim.

Anifilm, Třeboň, 2.–7. 5.

 ?? Cenami zahrnovaný tvůrce filmů Harvie Krumpet, Mary a Max nebo Ernie Biscuit bude v Třeboni po celou dobu trvání festivalu. FOTO ANIFILM ?? Adam Elliot při práci.
Cenami zahrnovaný tvůrce filmů Harvie Krumpet, Mary a Max nebo Ernie Biscuit bude v Třeboni po celou dobu trvání festivalu. FOTO ANIFILM Adam Elliot při práci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia