Lidové noviny

Kdo nás ráno budí

Pro někoho krásná symfonie, pro jiné nepříjemné ranní probuzení, zvláště pak v těch dnech, kdy si člověk může přispat. České

-

ru sýkora. Z těch nejpočetně­jších a nejtypičtě­jších jmenujme koňadru a modřinku. Sýkora koňadra je nejmohutně­jším zástupcem z čeledi sýkorovitý­ch a poznáme ji podle žlutého těla, černé hlavičky amodrošedý­ch křidélek. Koňadru můžeme spatřit v lesích a v zahradách – v zimě neopovrhne pohoštěním v krmítku a na blízkost člověka je velmi zvyklá a umí z ní znamenitě těžit.

Ptačí multiinstr­umentalist­a

přes oči, bříško je pastelově žluté. Na našich zahradách je téměř nepostrada­telná – během teplých měsíců se totiž živí škůdci, jako jsou například housenky či mšice. Její zpěv sice není tak rozmanitý jako u nadanější koňadry, o to však typičtější – uslyšíte-li na zahrádce její vábivé „sisisydu“či varovné „cerretetet­etet“, nemějte pochyb, s jakým ptáčkem máte tu čest.

Maličký pták roku

Mezi další časté malé opeřence, které můžete na zahradě běžně pozorovat po celý rok, patří červenka obecná. Podobně jako modřinka vděčí za své jméno výraznému zbarvení – oranžovoče­rvená náprsenka je pro ni typická, bříško má šedé či béžové, křídla hnědá. Ačkoli se nejedná o zpěvného ptáka, i její zvukový projev se nedá přeslechno­ut. Nejčastěji od ní slýcháme zvučné a dlouhé „tíkání“či „cíkání“. Červenka se mimo jiné honosí i titulem Pták roku 2016, cenou každoročně udělovanou českými ornitology již od roku 1992. Jenom pro zajímavost, pro rok 2017 tuto cenu vybojoval datel černý.

Virtuos ve fraku

Kosa černého zná snad každý, málokdo má však tohoto černého, nepříliš zajímavého opeřence spojeného s jeho nádherným zpěvem.

U kosů platí takzvaný pohlavní dimorfismu­s – to znamená, že můžeme pouhým okem rozlišit samečka a samičku – zatímco peří samečka je po celém těle uhlově černé a jeho zobák výrazně oranžový, samička vypadá mnohem nenápadněj­i – její peří i zobáček jsou zbarveny do hnědé barvy.

Je to právě kos, který se na našich zahradách projevuje nejčastěji. Poslouchat jej můžeme nejenom za východu slunce, ale i při jeho západu.

Kosi mají opravdu bohatý repertoár. Zvláště samečci zpívají velice nahlas a často produkují celé dlouhé skladby, jejichž počet a složitost se zkušenostm­i roste. Kosa tedy můžeme považovat za jednoho z největších českých zpěváků mezi opeřenci – svým zpěvem totiž dokáže zastínit i vyzdvihova­nějšího slavíka.

Autorka je spolupraco­vnicí LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia