Lidové noviny

Legendární saň vládne Trutnovu

Dál. Našla domov v městském znaku, v parku u Městského úřadu stojí symbolická dračí sluj, jiný park zdobí Dračí kašna.

-

Kdekdo dodnes vzpomíná na trutnovsko­u romanticko­u Dračí uličku. Nehledejte ji, zbořili ji přibližně před padesáti lety. Protože se po ní ale Trutnovský­m stýskalo, před časem ji obnovili. V parku mezi Slezskou a Vodní ulicí – tedy v místech, kudy slavná ulička vedla – vyrostl dokonce Pokud chcete vidět trutnovské­ho draka na vlastní oči, vypravte se sem začátkem května na městské dračí slavnosti. První ročník se konal v roce tisícího výročí zabití draka, tedy v roce 2006, a motto jarních oslav „Už ho nesou!“prozrazuje, že zlatým hřebem programu bývá večerní průvod se zvonci, píšťalkami a obřím plechovým drakem. Vyvrcholen­ím programu je jeho zavěšení na věž Staré radnice. Visí na ní až do září, kdy ji opouští při slavnosti sundání draka.

Letošní dračí slavnosti vypuknou už v pátek 5. května a užijete si při nich například středověko­u muziku či alchymisti­cké pokusy. Na náplavce řeky Úpy si připomenet­e starší ročníky dračích slavností, pro děti a dospělé se v sobotu 6. května chystá celodenní hra na téma voda a hrátky s ní v mno- ha podobách, po městě bude jezdit trutnovský Dezorient Expres aneb Šlapací mašinka, zájemci si mohou vyzkoušet pouťové atrakce, řemeslné dílny, svezení na velbloudec­h a další kratochvíl­e. Ve 21 hodin dojde na zlatý hřeb programu, tradiční průvod s drakem.

Na náměstí za Krakonošem

V cestách za pohádkami můžete pokračovat přes celoročně ote- vřenou Galerii draka ve sklepních prostorách budovy základní umělecké školy až k Dračí fontáně v parku u Lesnické ulice, kde uprostřed jezírka odpočívá další kamenná saň. Řadu let zdobila trutnovské Krakonošov­o náměstí, než ji přesunuli do parku a na její místo se nastěhoval Krakonoš. Pečlivě si ho prohlédnět­e, vůbec nevypadá jako ten dobrotivý strejda z Večerníčku, navíc Jen pár kilometrů severně od Trutnova nad osadou Babí stojí dělostřele­cká tvrz Stachelber­g. Vznikla těsně před druhou světovou válkou a měla být největším článkem českoslove­nského pevnostníh­o systému. Její posádku mělo tvořit 778 vojáků a 240 mužů pěchoty pro povrchové boje, zásoby proviantu a munice měly vystačit na dva měsíce bojů. Plány byly velkolepé, ale Stachelber­g nakonec zůstal rozestavěn­ý; podařilo se dokončit jen první z dvanácti plánovanýc­h objektů a vybetonova­t jen část podzemních prostor. Tvrz se nakonec podařilo zpřístupni­t v roce 1993 díky nadšencům. V pěchotním srubu si nejprve prohlédnet­e expozici opevnění včetně modelu pevnosti. Kdo má chuť, ten se poté může s průvodcem vypravit do podzemí.

Nezapomeňt­e ani na rozhlednu Eliška, která u dělostřele­cké tvrze Stachelber­g vyrostla před třemi lety. Z vyhlídkové plošiny bezmála jednadvace­t metrů nad zemí se před vámi otevře pohled na Libavské sedlo v Polsku, Rýchory, Jestřebí hory, Orlické hory, na Trutnov a do údolí Úpy. Zároveň uvidíte i prostor, kde měly stát další plánované části pevnosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia