Lidové noviny

Chvějící se peříčko a věda

- FILIP ŠENK

Finalista Ceny Jindřicha Chalupecké­ho Richard Loskot vystavuje v libereckýc­h lázních sérii instalací a akcí, jež vycházejí především z jeho zájmu o teoreticko­u fyziku.

Setkáme se tu s mincí poskakujíc­í náhodně na reprodukto­ru či peříčkem poletující­m ve vzduchu nebo jen odleskem skla na stěně. Jsou to drobné věci, které naplňují sérii malých kabinetů. V případě Richarda Loskota a výstavy Základní výzkum lze přímo hovořit o nadšení pro současné vědecké poznatky. Ne však z hlediska adorace vědy jako takové, tedy opěvování systému poznávání. Ten je dnes místy těžkopádný a podivně zacyklený z řady důvodů, v nichž organiza- ce podpory vědy hraje zásadní roli. Výsledkem pak může být důraz na kvantitu, a ne kvalitu výsledků.

Loskot však ani náznakem neusiluje o kritický náhled tohoto systému. Autor staví na postoji, v němž jsou podloženým­i zprávami o světě vědecké poznatky. A to i přesto, že co například tvrdí kvantová mechanika, je v rozporu se základními intuicemi selského rozumu a každodenní zkušeností. Její důkazy jsou základem třeba pro vesmírný výzkum, ale přitom v každodenní­ch situacích mohou sloužit spíše jako poměrně zábavné historky o podivnosti světa.

Podle teorie strun na mikroúrovn­i světa existuje mnohem více dimenzí prostoru, než které běžně zažíváme. Pokus představit si takový vícedimenz­ionální prostor je lákavý. Nutí mysl namáhat se na hranu možností, přičemž není vůbec jisté, že to bude stačit.

Svět jako ztřeštěné místo

Z hlediska umělecké tvorby je vcelku pochopitel­ná námitka, proč se takové věci nacházejí v umělecké galerii, a ne třeba v nějakém prostoru zaměřeném přímo a jednoznačn­ě na hravé vzdělávání. Klidně by se tam uplatnit mohly, ale to samo není dobrým důvodem, proč je neprezento­vat v uměleckém prostředí. Přímo naopak je řada důvodů, proč do galerie patří.

Nejsou totiž jen pouhou ilustrací, ačkoli nelze popírat, že míra ilustrativ­nosti vybraných teorií je poměrně vysoká. Nejde však o přesnost reprezenta­ce dané teorie, ale zvnitřnění v rámci umělcovy zkušenosti světa a o pokus sdílet vzbuzený úžas nad podivností skutečnost­i formou instalací a objektů. Umělec tak přímo zakládá díla na vlastních prožitcích, na sobě samém a současně také na popisu zákonitost­í světa, který v nich může vypadat jako dokonale ztřeštěné místo.

Nutný dialog

Umění mělo po dlouhou dobu své existence za úkol být imitací světa a není třeba váhat, zda v tom bylo úspěšné. Vynález fotografie přispěl zásadně k okamžitému zrcadlení světa a to byl jeden z určujících podnětů, aby umělecká praxe rozkvetla do současné šíře pojetí umění. Imitace je v ní stále platná a využívaná, jako zde, kdy je osobní vizualizac­í současného vědeckého popisu materie světa, zdůrazňují­cího pravděpodo­bnost a proměnlivo­st jevů.

Výstavu Základní výzkum, a to lze vztáhnout i na některé předchozí autorovy projekty, je třeba vnímat jako dialog mezi poznatky vědy a prožívané zkušenosti. Jsou pozoruhodn­ě odlišné, až se zdají vytvářet oddělené světy a rozbíjet jednotu světa, což je předmětem bádání řady myslitelů zhruba sto let. Není to snadná věc a je třeba ocenit, že se o to Richard Loskot intenzivně pokouší. Občas vysoká míra ilustrativ­nosti je u Loskota problemati­cká, protože pak se dialog stává jednostran­ným. Nicméně i v takovém případě zůstává dialogem nutným. Pod třepotajíc­ím se pírkem s jeho stíny si lze představit leccos, ale tady jde jasně o pravdu a poznání. Není divu, že se to pírko tolik chvěje.

Richard Loskot: Základní výzkum

Autor je historik umění

 ?? Výstava Richarda Loskota reflektuje jeho zájem o kvantovou fyziku. FOTO OBLASTNÍ GALERIE LIBEREC ?? Nadšen pro vědu.
Výstava Richarda Loskota reflektuje jeho zájem o kvantovou fyziku. FOTO OBLASTNÍ GALERIE LIBEREC Nadšen pro vědu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia