Lidové noviny

Sobotka shodil vládu, dal moc Zemanovi

Půl roku před volbami podal premiér Sobotka demisi celé vlády Zaskočil tím i své spolustran­íky Co nás čeká? Předčasné volby? Úřednický kabinet?

- ONDŘEJ KOUTNÍK SLOUPEK LN

PRAHA O premiéru Bohuslavu Sobotkovi se říká, že když má na výběr ze dvou řešení, zvolí nakonec třetí variantu. Přesně tak působilo jeho včerejší nečekané oznámení, že kvůli nejasnoste­m ohledně majetku ministra financí Andreje Babiše a způsobu prošetřová­ní ze strany Finanční správy podá za vládu demisi. Do té doby se mělo za to, že buď odvolá, či neodvolá pouze šéfa hnutí ANO. Postup, který nakonec Sobotka zvolil, nečekali ministři (ani z jím řízené ČSSD) ani zkušení zákulisní rutinéři.

Po třech a půl roku relativníh­o vládního klidu tak půl roku před sněmovními volbami nastane politicky nepřehledn­é období plné zákulisníc­h dohod a přeskupová­ní sil. Očekává se, že na pódiu moci se hlavní role – podobně jako před čtyřmi lety po pádu vlády Petra Nečase – chopí prezident Miloš Zeman. Scénář vládnutí bude řídit až do říjnových voleb do sněmovny. Shodou okolností premiér demisi vlády oznámil v den, kdy oficiálně začala kampaň – včera se do Sbírky zákonů propsal říjnový termín.

„Jsem připraven podat k rukám pana prezidenta demisi, předpoklád­ám, že ještě během tohoto týd- ne. Chci tím uvolnit ruce koaličním stranám k tomu, aby mohly jednat o řešení této situace,“pronesl v úterý premiér Sobotka na Úřadu vlády. Sklidil za to mimo jiné kritiku opozičních ODS a TOP 09, kterým vadí, že uvolnil pole pro Zemanovy manévry. Za hlavní pohnutku, která k podání demise vedla, šéf ČSSD označil Babišovy kauzy a nejasnost s nabytímmaj­etku, tedy holdingu Agrofert. Ministr financí měl do konce dubna vysvětlit okolnosti nákupu korunových dluhopisů. Babiš na konci minulého týdne sepsal pro sněmovnu vysvětlení, Sobotka je však považuje za neuspokoji­vé. Odmítl ale Babiše odvolat v obavě, aby z konkurenta neudělal „mučedníka, na něhož si zasedly tradiční politické strany“.

Nechtěné předčasné volby

Čelní funkcionář­i ČSSD v minulém týdnu Babiše vyzývali, aby z vlády sám odešel. Šéf ANO to odmítl s odůvodnění­m, že vše je pouze účelová kampaň proti němu. Pro Babiše by nejlepším řešením nyní bylo dovládnout do voleb v demisi a především udržet současnou koalici. Má to však háček. Pokud by v ní neměl být on sám, pak, jak říká, ani Sobotka. „Premiérem by klidně mohl být pan Zaorálek (Lubomír Zaorálek, stávající ministr zahraničí) místo pana Sobotky. To premiér poškodil vládu,“řekl Babiš LN.

Sobotka včera zmínil i možnost předčasnýc­h voleb. To podporuje ODS, naopak koaliční KDU-ČSL se nelíbí. Do karet by nehrála ani Zemanovi, který potřebuje, aby se sněmovní volby konaly v co nejkratší době před prvním kolem prezidents­kých voleb. Nerad by, aby proti němu některá strana postavila silného protikandi­dáta na Hrad. Čtěte TÉMA na stranách 2 a 3 Komentář na straně 8

 ?? I když za standardní situace by odvolání ministra financí bylo nejjednodu­šším řešením, tak domnívám se, že teď by situaci v České republice, atmosféře v naší zemi, neprospělo,“uvedl včera premiér Bohuslav Sobotka, když oznamoval demisi vlády. FOTO MAFRA – ??
I když za standardní situace by odvolání ministra financí bylo nejjednodu­šším řešením, tak domnívám se, že teď by situaci v České republice, atmosféře v naší zemi, neprospělo,“uvedl včera premiér Bohuslav Sobotka, když oznamoval demisi vlády. FOTO MAFRA –

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia