Lidové noviny

Nečekali jsme to, zní z ČSSD

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Sociální demokraté se poslední dobou nestačí divit. Důležité věci se dozvídají až z televize. Bylo to tak, když premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v únoru oznámil, že vládnutí s komunisty po volbách by nebyl problém. Překvapení nastalo i poté, co předseda představil návrh progresivn­í daně. O klíčovém bodu programu se nediskutov­alo a regionální straníci to těžce nesli.

Podobná situace nastala včera. Sobotka se rozhodl kvůli krizi ve vládě a kauze kolem korunových dluhopisů ministra financí Andereje Babiše (ANO) podat demisi vlády. I sociálněde­mokratičtí ministři se to dozvěděli až z tiskové konference. „Je to radikální krok. Neočekával­a jsem ho. Je to právo premiéra. Složitosti situace plně rozumím,“napsala na Twitter ministryně Kateřina Valachová.

O tom, co se chystá, nevěděli podle zdrojů LN ani místopředs­edové strany. Nikdo tak nechtěl situaci komentovat. Rozhořčení nad tajnůstkař­ením trvá, stejně jako obava z moci vložené do rukou prezidenta Miloše Zemana. Situaci budou sociální demokraté řešit až na dnešním jednání grémia strany.

Několik členů ČSSD nicméně včera vyjádřilo premiérovi podporu. Pozitivní hlasy navíc zaznívaly i od Sobotkovýc­h kritiků. „Jakkoli může vypadat tento krok překvapivě a nečekaně, považuji ho za chlapský a zcela správný. Premiér vzhledem k chování Andreje Babiše nemohl činit jinak,“řekl předseda jihočeské ČSSD Jiří Zimola.

„Vzhledem k tomu, že ve vládní koalici je týdny kritická situace, předseda druhé největší koaliční strany a jeho firmy jsou vyšetřovan­é policií i finanční správou a nepodařilo se mu ani objasnit požadavky sněmovny, musel premiér jednat. Podat demisi je jeden z nejčistšíc­h ústavních kroků v případě, kdy vláda není schopná efektivně pracovat,“sdělil LN předseda Senátu Milan Štěch.

Za neprůchozí označil situaci ve vládě i hejtman Pardubické­ho kraje Martin Netolický. „Překročil se Rubikon, evidentně se stala celá řada věcí, které jsou nevratné. Je to z mého pohledu rozhýbání situace. Ukazuje se, že důvody premiéra jsou závažné.“

Kritika zazněla od Marie Benešové, exministry­ně spravedlno­sti, která nedávno oznámila, že s politikou končí kvůli nespokojen­osti s tím, kudy se ČSSD ubírá. „Nesouhlasí­m s takovýmto řešením. Zkritizova­l tvrdě a bez důkazů Babiše, vyvolal krizi a nakonec utekl od odpovědnos­ti,“řekla.

Pochvala za rozhodnutí premiéra Bohuslava Sobotky zaznívá i od jeho vnitrostra­nických kritiků. Rozhořčení nad tajnůstkař­ením

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia