Lidové noviny

... a vládu ať vede třeba Zaorálek

- ONDŘEJ KOUTNÍK

LN Překvapil vás premiér Bohuslav Sobotkou se svým řešením?

Určitě, to jsem nečekal. Jak někdo může zničit svou úspěšnou vládu? Prezident Zeman citoval experta Eduarda Janotu, že prý pan Sobotka byl nejhorším ministrem financí. Teď pan Sobotka vstoupí do historie jako neúspěšný premiér, který zničil dílo svých ministrů. Premiér nechtěl, abych dokončil mandát, protože jsem snížil státní dluh.

LN Jak jeho krok analyzujet­e?

Nerozumím mu. Možná má nějakou dohodu, že postaví vládu beze mě. LN Nepodcenil­i jste předsedu vlády strategick­y?

Nevím, pane redaktore. Trochu mi to připadá, jako by se pomátl. Jeho argumenty jsou směšné. Nechtěl mé vysvětlení vůbec slyšet. Napadl mě minulý čtvrtek a ani si nepočkal na odpověď, na kterou jsem měl čas do pátku. Je to permanentn­í kampaň v režii agentury Miloše Růžičky a právníka Radka Pokorného.

LN Spekuluje se, že o dění kolem Sobotkovy vlády se intenzivně zajímají lobbisté a podnikatel­é z Pražského hradu Martin Nejedlý a Vratislav Mynář. Vy máte k prezidento­vi blízko, víte něco o tom, že se do dění zapojili tito pánové?

To se uvidí, samozřejmě. Teď nechci spekulovat.

LN Nakolik je reálná nová koalice za současného složení, avšak bez vás jako ministra financí?

Může to být klidně koalice, kterou by jako premiér vedl Lubomír Zaorálek. Ale bez pana Sobotky, který se asi nudí a poškozuje práci svých ministrů. Byl jsem teďka v Kvasinách (nachází se tam továrna Škoda Auto – pozn. red.). Pan Sobotka tam v roce 2015 podepsal protokol, kolik česká vláda nainvestuj­e do okolních obcí. Vykašlal se na to, proč to ministr průmyslu nezařídil? Oni umějí akorát stříhat pásky. Pan Sobotka nechtěl, abych dokončil mandát, aby nebylo vidět, že jsem úspěšnější ministr než on. Pan premiér upřednostn­il své zájmy před zájmy lidí. Destabiliz­oval ministerst­va a destabiliz­uje společnost. Jestli je to součást nějakého scénáře, kde hraje roli i Hrad, se teprve uvidí.

LN Jste nervózní, že se Hrad do této hry zapojí?

Nejsem vůbec nervózní.

LN Zpět k možnosti dosavadní koalice bez vás a premiéra Sobotky. Je to pro ANO skutečně schůdná varianta?

Samozřejmě. Premiérem by klidně mohl být Lubomír Zaorá- lek místo pana Sobotky. To on poškodil vládu. Kdyby tedy z vlády vypadli Babiš a Sobotka, namísto něho přišel Zaorálek, tak proč ne. O tom by naše hnutí uvažovalo. Pro nás je podstatné, abychom dokončili mandát. Naši ministři mají ještě spoustu konkrétní práce před sebou.

LN Kolují i spekulace, zda by do čela nové koalice nemohl naskočit ministr vnitra a prezidentů­v oblíbenec Milan Chovanec. Byla by taková varianta pro ANO schůdná?

Pan Chovanec pro mě není přijatelný. Myslím, že je hlavním motorem, který pana premiéra dotlačil k současnému kroku.

LN Je pro ANO cílem udržet v případné nové koalici ministerst­va obsazená vašimi politiky?

Neklaďte mi nelogické otázky. Pět a půl měsíce a vy chcete měnit resorty a ministry?

LN Nechci, ale pokud prezident přijme demisi premiéra Sobot- ky, bude se muset vyjednávat o nové koalici.

ČSSD a pan premiér porušili koaliční smlouvu. Tak proč se mě na to ptáte? ČSSD je spojena s Kalouskem a opozicí. Samozřejmě, že by pan Chovanec rád ovládl státní zastupitel­ství (spadající pod ministerst­vo spravedlno­sti). Vždyť už zkusili v rámci vyšetřovac­í komise státní zástupce oslabit. Robert Šlachta, který pracuje pro celní správu, je taky irituje. ČSSD se už podařilo ovládnout silové složky, teď chtějí zbytek.

Pro vicepremié­ra Andreje Babiše je primárním cílem udržet vládní koalici. Šéf ANO vidí možnost, jak ji s ČSSD a lidovci zachovat.

LN Co by pro vás bylo nejlepším řešením?

Cílem je dovládnout v této koalici a dodělat rozdělanou práci.

LN Co byste řekl na nějakou prezidents­kou úřednickou vládu?

To je blbost! Dovládnout může současná vláda v demisi. Zbytek je na prezidento­vi. Pokud pan premiér dospěl k závěru, že má podat demisi, ať to udělá. Pak může ČSSD nominovat nového premiéra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia