Lidové noviny

Sobotkův motiv: OKD, či pnutí v justici?

-

PRAHA Jen co premiér oznámil, že odnese na Hrad svoji demisi, začala se rojit přehršel spekulací a úvah, proč se rozhodl právě tak a právě teď. Na jedné straně stojí vysvětlení Bohuslava Sobotky (ČSSD), že už nechce nést zodpovědno­st za vládu, v níž sedí ministr, kolem kterého je tolik podezření. Na druhou stranu mu trpělivost s Andrejem Babišem (ANO) vydržela dost dlouho, což zákulisní hráče vede k přesvědčen­í, že za tím vším je něco víc.

To, co do éteru vrhá i sám Babiš, je blížící se start soudu v kauze privatizac­e OKD, v níž premiér vystupuje coby svědek.

V sobotu vyšla Česká televize se zprávou, že soudkyně Iva Fialová, která má případ na starosti, už nechce déle čekat na revizní znalecký posudek. Expertiza má určit, jestli byl prodán minoritní balík akcií státu pod cenou. Už dvakrát však byl prodloužen termín pro jeho vypracován­í.

Podle žalobce a Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM) státní kasa přišla o 5,7 miliardy korun. ÚZSVM přitom hájí zájmy poškozenéh­o, tedy státu, a spadá pod Babišovo ministerst­vo financí.

V době privatizac­e OKD v roce 2004 klíčové materiály pro jednání vlády předkládal tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka. Na lavici obžalovaný­ch však dnes nesedí žádný politik, nýbrž jen dva exmanažeři Fondu národního majetku a soudní znalec. Obžalovaní už dříve uvedli, že budou požadovat Sobotkův výslech.

Nervozita panuje i v justici, především pak ve sféře státního zastupitel­ství. Právě se žalobci má část politiků nevyřízené účty, zejména pak ODS a ČSSD, jejichž přední politici v uplynulých letech uvázli v sítích napnutých vrchními státními zástupci Lenkou Bradáčovou a Ivem Ištvanem. Současný ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO) patřímezi jejich zastánce. Pokud by přišel do funkce ministra spravedlno­sti někdo jiný, otevře se cesta k případné personální čistce. A to počínaje nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, kterého jmenuje a odvolává vláda na návrh ministra spravedlno­sti, a konče oběma vrchními žalobci. Pokud prezidento­vi Miloši Zemanovi podá demisi Sobotka, fakticky tím skončí celá vláda, tudíž iministr spravedlno­sti.

Po včerejším nečekaném Sobotkově vystoupení se objevily ještě divočejší spekulace, a sice že jde o těžko pochopitel­ný způsob, jak změnit lídra ČSSD ještě před volbami. Na Sobotkovo místo by přišel 1. místopředs­eda ČSSD Milan Chovanec. dom

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia