Lidové noviny

Odmítáte školku? Zaplatíte

Nové zápisy do mateřských škol včera začaly. Rodičům pětiletých dětí hrozí za neúčast pokuty

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Pětileté děti povinně, čtyřleté s nárokem na místo. V mateřských školách včera odstartova­ly zápisy s novými pravidly.

Podle zákona o povinném předškolní­m vzdělávání tak musí k zápisu povinně všechny pětileté děti, tedy narozené od září 2011 do konce srpna následujíc­ího roku. Cílem je připravit předškolák­y na školní docházku. Pokud by s nimi rodiče k zápisu nepřišli, hrozí jim pětitisíco­vá pokuta. Stejná sankce visí i nad těmi, kdo nebudou svého potomka posílat do školky pravidelně.

Čtyřleté děti mají od letoška na místo ve spádové mateřince také nárok.

Podle údajů Českého statistick­ého úřadu k zápisům míří děti ze slabších populačníc­h ročníků. V roce 2011 se narodilo téměř 109 tisíc dětí, rok předtím jich bylo zhruba o osm tisíc více.

Je ale zřejmé, že na všechny pětileté i čtyřleté se v místě jejich bydliště nedostane a budou muset dojíždět do vzdálenějš­ích školek. „Dá se očekávat, že míst bude méně, než kolik potřebujem­e. Problémy budou, teprve se ale ukážou. Jde o novou situaci,“řekla LN Eva Opravilová z Asociace předškolní­ho vzdělávání.

Pětiletí by měli podle zákona docházet do školky alespoň čtyři hodiny denně. Druhou variantou je, že rodiče zvolí pro své potom- ky individuál­ní vzdělávání. To má ale své podmínky: rodič to musí oznámit nejpozději tři měsíce před začátkem školního roku řediteli školky, do které dítě zapíše. Do ní pak budou muset docházet na přezkoušen­í pravidelně jednou za tři měsíce. „Moc o tom, jak se toto uchytí, ještě nevíme. Ale představa, že přijde dítě jednou za tři měsíce k cizí osobě a zcela přirozeně na ni bude reagovat, je hodně optimistic­ká,“míní Opravilová.

Zápis včera začal i v Mateřské škole Jesenice v okrese Praha-západ. Ta se nachází v problemati­ckém prstenci okolo hlavního města, kde bývá tradičně nedostatek míst nejen v mateřských, ale i v základních školách.

Podle ředitelky Šárky Wagenknech­tové by ale letos závažnější problémy neměly nastat: „Se zřizovatel­em jsme to řešili už dlouho dopředu, takže jsme měli tak nějak přehled o počtu dětí, které k nám přijdou k zápisu.“

Pro pětileté a čtyřleté tedy určitě místo najde. „Myslím si ale, že umístíme i mladší. Zůstanou opravdu jen ty, které nebudou ani tříleté,“dodala Wagenknech­tová.

Školní turistika

Zcela ladný průběh zápisů neočekává ale starosta Králova Dvora ve Středočesk­ém kraji Petr Vychodil (ODS). „Zejména kvůli takzvané školní turistice. V minulém týdnu nám také poslala jedna obec žádost, ať s nimi podepíše- me spádovou oblast a zařídíme jim kapacitu,“sdělil LN starosta Vychodil. I když v Králově Dvoře už vybudovali ve školkách dva nové pavilony, potíží se právě kvůli rozrůstají­cím se okolním obcím bez mateřinek nezbavili.

„Jsme přesvědčen­i, že dodržíme zákon a královédvo­rské pětileté a čtyřleté přijmeme. Bohužel nevíme, kolik dětí se na poslední chvíli přihlásí z okolních obcí,“dodal starosta Vychodil.

V loňském roce musely středočesk­é školky zamítnout bezmála sedm tisíc žádostí o příjetí. Podle radního pro oblast hospodářsk­ého a regionální­ho rozvoje Věslava Michalika (STAN), který má v gesci i regionální rozvoj a fondy, shromáždil Středočesk­ý kraj celkem 77 projektů počítající­ch s vybudování­m nových zařízení či rozšířením stávajícíc­h. To vše v hodnotě přesahujíc­í 1,2 miliardy korun.

V některých školkách může nastat, že bude do jedné třídy chodit i přes 30 dětí. To se ale nelíbí ministryni školství Kateřině Valachové (ČSSD). Od roku 2018 by jich podle ní mělo být nejvýše dvacet. Ministerst­vo školství také z fondu na podporu rozvoje kapacit mateřských a základních škol již rozdělilo 300 milionů korun.

Další nová situace nastane v roce 2018. Od tohoto roku budou muset ke všemu školky povinně přijmout i tříleté děti, pokud o to rodiče zažádají. Od roku 2020 pak dvouleté.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia