Lidové noviny

Kyberústav ČVUT pomůže průmyslu

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Celý projekt nesl původně název Centrum Antonína Svobody po významném českém kybernetik­ovi, jenž se prosadil v Americe. Zahájen byl před deseti lety.

Až včera se však vizi profesora Vladimíra Maříka a dalších kolegů z Českého vysokého učení technickéh­o ( ČVUT) podařilo uskutečnit. V pražských Dejvicích byla za účasti prezidenta Miloše Zemana i premiéra Bohuslava Sobotky otevřena nová budova Českého institutu informatik­y, robotiky a kybernetik­y (CIIRC) za více než miliardu korun.

Jeho cílem je pomoci Česku v přechodu na takzvaný Průmysl 4.0, přinášet objevy v robotizaci, rozvíjet těsné vazby s hi-tech prů- myslem i vychovávat top vědce. Premiér na úvod připomněl, že Česko je průmyslovo­u zemí. „To, jak proces digitaliza­ce průmyslu zvládneme, napoví, jestli i do budoucna budeme konkurence­schopnou zemí,“řekl Sobotka. Věří, že aktivita CIIRC vytvoří též pracovní místa v oblasti programová­ní či umělé inteligenc­e.

Přesune se i rektorát

Vazbám technické vysoké školy s průmyslem fandí i prezident Zeman, jenž vzpomněl na svou nedávnou návštěvu v továrně Škoda Auto ve Vrchlabí. „Tam jsem viděl robotizaci v praxi a byl to zatím nejsilnějš­í zážitek ze všech podniků obdobného zaměření, jaký jsem kdy měl,“řekl Zeman.

V nové budově má pracovat asi 350 lidí. Přesune se tam i rektorát ČVUT, který sídlí v pronajatýc­h prostorách od sesterské VŠCHT.

„Ústav CIIRC si vedemimořá­dně skvěle, získal tři projekty exce- lentních týmů z operačního programu za téměř 460 milionů korun, má několik evropských projektů Horizont 2020 a také jeden prestižní grant Evropské výzkumné rady (ERC),“řekl LN minulý týden rektor Petr Konvalinka.

Ač se už nyní může CIIRC pochlubit grantovými úspěchy, na půdě dejvické techniky to nemá snadné. Chybí mu jisté takzvaně institucio­nální peníze, neboť se fakultám moc nechce přispívat na provoz celouniver­zitního ústavu. Historicky vznikl hlavně z fakulty elektrotec­hnické, odkud odešla řada klíčových pracovníků.

Minulou středu akademický senát jednal o odvolání rektora Konvalinky, přičemž jednou z hlavních výtek části senátorů bylo právě budování kybernetic­kého cen- tra a jeho další financován­í. Rektor Konvalinka i ředitel Mařík kritiku profesora Jana Kybice označili za nepravdivo­u a předložili 86stránkov­ou zprávu Nejvyššího kontrolníh­o úřadu, která přípravu robotickéh­o centra auditovala se závěrem „bez závad“.

Jak LN psaly v únoru, mezi třemi excelentní­mi týmy, jež získaly z unijních fondů takřka půlmiliard­u, jsou vůdčí vědci zabývající se robotizací pro Průmysl 4.0 (Robert Babuška), inteligent­ním strojovým vnímáním (Josef Šivic) a umělou inteligenc­í s rozvažován­ím (Josef Urban). Ten také předloni získal onen ERC grant.

V ústavu je rovněž experiment­ální průmyslové pracoviště, testbed, na němž se podílí koncern Siemens a další firmy.

 ?? FOTO ČTK ?? Dejvická kybervěž
FOTO ČTK Dejvická kybervěž

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia