Lidové noviny

V kauze MUS padla žaloba na šest mužů

- OLOMOUC

Žalobci olomouckéh­o vrchního státního zastupitel­ství podali žalobu na šest mužů v kauze Mostecká uhelná (MUS).

K soudu posílají kvůli podezření z tunelování a podvodného ovládnutí společnost­i pět bývalých manažerů. Z přijetí úplatku by se měl zodpovídat před soudem také bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora. Rozsáhlou kauzu vyšetřoval­a policie od roku 1999. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze.

Kauza svým rozsahem i náročností patří k největším v tuzemsku. „Mohu potvrdit, že rozsáhlost­í i složitostí je to jeden z největších případů, kterými jsme se zabývali,“řekl včera žalobce Petr Šereda. K soudu putovalo 25 000 stran spisu, materiál je ale podstatně rozsáhlejš­í.

Podle Šeredy délku vyšetřován­í ovlivnila časová náročnost získávání důkazů ze zahraničí. Klíčovým bylo zajistit důkazy ze Švýcarska, z britského ostrova Man, z Lichtenšte­jnska či z Kypru, které mapovaly například toky prostředků a přesuny akcií.

Bývalí manažeři Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Petr Kraus jsou obžalováni ze zneužití informace a postavení v obchodním styku a z podvodu, hrozí jim až deset let vězení. Bývalý náměstekmi­nistra průmyslu Robert Sýkora je obžalován z přijímání úplatku, za což mu hrozí až osm let vězení. Před soud je postaven v souvislost­i s přípravou podkladů pro rozhodnutí vlády o prodeji akcií.

Podle žalobců byla České republice způsobena škoda nejméně 3,2 miliardy korun.

Případem se zabývá také švýcarská justice; soud v Bellinzoně na podzim roku 2013 za podvody a praní špinavých peněz nepravomoc­ně potrestalm­anažery nepodmíněn­ými tresty vězení od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Bývalí manažeři se proti verdiktu odvolali. Kroky švýcarské strany sleduje i česká justice. Muži nemohou být současně souzeni v obou zemích ze stejných porušení zákona, záležet tedy bude na tom, který ze soudů ve věci rozhodne rychleji. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia