Lidové noviny

Pomoc Řecku? Když sníží penze

- JIŘÍ SLÁDEK

ATÉNY/PRAHA Jednání byla tvrdá, ale snaha domluvit se převážila. Řečtí představit­elé vyjednali se zahraniční­mi věřiteli dlouho očekávanou dohodu o ekonomický­ch reformách.

„Jednání dospěla k cíli,“prohlásil včera s úlevou řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos.

Věřitelské instituce souhlasily s uvolněním dalších peněz ze záchrannéh­o programu. Zadlužené Atény naopak přislíbily fiskální a strukturál­ní reformy. Zlepší mimo jiné výběr daní a přistoupí k dalším nezbytným škrtům. Prosadit je ovšem nebude lehké.

Důležitá splátka

Zchudlí Řekové se těžce smiřují s dalším snížením penzí a také s očekávaným nárůstem daní. Důchody se sníží už v roce 2019, hranice pro nezdaněnou mzdu se po- tom zmenší v následujíc­ím roce.

Díky všem těmto opatřením by měly dosáhnout v Řecku úspory výše dvou procent hrubého domácího produktu. Ekonomové přitom očekávají, že se příznivě projeví již dříve přijaté reformy.

Rozpočtový přebytek by tak mohl dosáhnout už příští rok výše 2,2 procenta hrubého domácího produktu.

Předběžná dohoda mezi Aténami a zahraniční­mi věřiteli byla předpoklad­em k jednání o možných řeckých úlevách při splácení dluhů. Tyto úlevy by se zase staly předpoklad­em pro příští angažmá Mezinárodn­ího měnového fondu (MMF) při řešení řecké krize. MMF se zatím neshoduje s unijními institucem­i, když tvrdí, že Atény potřebují, aby jim Evropská unie výrazně ulevila od jejich dluhů. Něco takového ovšem evropské země odmítají.

Co bude dál? Nyní se očekává další debata, za jakých podmínek je udržitelné splácení masivního řeckého dluhu.

„Předběžnou dohodu doplní v příštích týdnech další diskuse o strategii, která zajistí, že řecký dluh bude udržitelný,“citovaly agentury ze společného prohlášení věřitelský­ch institucí v čele s Evropskou komisí a se záchranným fondem eurozóny.

„Pokud řecká vláda prosadí všechny dohody, evropští ministři financí mohou dokončit přezkum 22. května a brzy poté uvolnit další splátku,“prohlásil německý ministr financí Wolfgang Schäuble, citovaný listem Frankfurte­r Allgemeine Zeitung.

Domluvené reformy, nutné k uvolnění dalších peněz Aténám ze záchrannéh­o programu, zahrnují především snížení penzí a naopak zvýšení daňové zátěže.

Opatrný optimismus

Tato splátka je pro levicovou vládu premiéra Alexise Tsiprase klíčová. Uvolnění tranše v objemu zhruba sedmi miliard eur (188miliard korun) Řekové naléhavě potřebují, protože už v červenci musejí mít na splacení dluhu částku zhruba 7,5 miliardy eur. Potom si mohou na chvíli oddechnout.

Německo jako hlavní řecký věřitel a vůdčí síla celé eurozóny dalo podle agentury Reuters najevo opatrný optimismus. Současnou dohodu hodnotí jako významný posun vpřed, „hodně práce“ale ještě podle Berlína zbývá vykonat. S Řeckem solidarizu­jí jiné zadlužené země jižního křídla eurozóny, především Itálie a Španělsko. S přísnou německou linií pak souhlasí zejména Nizozemsko a Rakousko.

 ?? Řečtí důchodci protestují proti úsporným plánům. FOTO REUTERS ?? Proč nás obětují?
Řečtí důchodci protestují proti úsporným plánům. FOTO REUTERS Proč nás obětují?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia