Lidové noviny

Přijedou virtuální Gorillaz

- ONDŘEJ BEZR

Necelý týden po vydání nového alba Humanz vyhlásila „nejslavněj­ší virtuální kapela na světě“Gorillaz rozpis svého podzimního evropského turné. Začne 1. listopadu v Luxembourg­u a české fanoušky potěší, že na 14. téhož měsíce je naplánován­a zastávka v pražské O Areně. Bude to vůbec poprvé, kdy Gorillaz zahrají v hlavním městě Česka.

Koncerty absolvují kreslení Gorillaz v sestavě, kterou tvoří Murdoc Niccals (basová kytara), Noodle (kytara), Russel Hobbs (bicí) a 2D (zpěv). Jádro kapely doprovodí početný Gorillaz Live Band, jehož členem bude mimo jiné i vůdčí duch projektu, britský hudebník Damon Albarn, známý zejména jako frontman britpopový­ch Blur. Ten také společně s komiksovým výtvarníke­m Jamiem Hewlettem Gorillaz v roce 2001 vymyslel.

Koncept hudební tvorby Gorillaz je jednak v absolutní žánrové svobodě, která dovoluje míchat dohromady rock, pop, soul, hip hop, elektro i jazz do jedné bláznivé a obvykle nesmírně zábavné melanže, jednak ve zvaní i velmi slavných hostí, často věkovitých hudebních legend, na jejich alba.

V minulých letech mezi nimi byli například rocker Lou Reed, členové punkových The Clash, rhythmandb­luesový kytarista Ike Turner nebo frontman Happy Mondays Shaun Ryder. Na aktuální desce hostují kromě jiných soulová diva Mavis Staplesová, excentrick­á legenda diskoték Grace Jonesová nebo aktuální hvězda os- trovní scény, zpěvák Benjamin Clementine (kterého mimochodem v jeho sólovém projektu uvidíme na letošních Colours of Ostrava). Pořadatelé turné slibují, že někteří z „hvězdné sestavy velké rodiny Gorillaz“se na koncertech také objeví, kteří to budou, je ale zatím nejasné.

Jisté naopak je, že koncert Gorillaz bude z hlediska českých fanoušků jednou z nejočekáva­nějších událostí podzimu.

 ?? Koncert propojí animované muzikanty s živými. FOTO ČTK/ AP ?? Nejen kreslení.
Koncert propojí animované muzikanty s živými. FOTO ČTK/ AP Nejen kreslení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia