Lidové noviny

Autodestru­kce

Otázka zní: pochopí volič Sobotkův vabank?

-

Bohuslav Sobotka rozehrál vysokou hru, rozehrál ji překvapivě a riskantně. Z hlediska své vlastní integrity zvolil asi nejlépe: odvoláním Andreje Babiše by mu pomohl do ideální volební pozice, neodvolání­m by byl všem pro smích. Teď vypadá v očích svých příznivců jako politik, jenž má kapku testostero­nu a který se navíc obětoval. Pěkná hra – vzhledem k nemožné situaci, do níž sebe a celou stranu dostal. Pro takřka všechny ostatní to však dobré řešení není.

V prvé řadě nejen národ, ale ani mnozí spolustran­íci nechápou a nebudou chápat, proč z rozhodnutí premiéra padla poměrně funkční a lidi nepříliš obtěžující vláda. Čtyři roky tu vydržela jen první, fakticky ještě zcela revoluční vláda Václava Klause. Žádný další premiér neměl většinovou vládu, která by dovládla celé plánované období – už jednadvace­t let.

Nemějme velkých iluzí, že by se vláda za posledních párměsíců ještě na něčem zásadním shodla a protlačila to parlamente­m, na to už jsou volby příliš blízko. Přesto je pád relativně úspěšné vlády něco, co většinu lidí leda naštve. Politikou zaujatá menšina je pak vyděšena z faktu, že klíče od moci dostává náhle opět prezident Miloš Zeman. On přijímá demisi premiéra a on jmenuje případně nového předsedu vlády. Vzpomeňme na rok 2013, kdy měla Miroslava Němcová ve sněmovně 101 podpisů, a tedy většinu pro pokračován­í koaliční vlády bez Petra Nečase, aMiloš Zeman přesto jmenoval vládu z úplně jiných lidí a zcela bez ohledu nejen na onu „stojedničk­u“, ale i na celou Poslanecko­u sněmovnu.

Jistěže můžeme premiéra chápat, že pokud považuje některé kapitoly v byznysovém životopise Andrej Babiše za nevhodné či dokonce zralé k policejním­u vyšetřován­í, tak s ním nechce sedět ve vládě. Ale přesně takového Babiše si do vlády bral, s přesně takovým Babišem podepsal koaliční smlouvu, z přesně takového Babiše udělal ministra financí a vicepremié­ra. Tvrzení, že nová informace o vydání korunových dluhopisů úplně mění pohled na ministra financí, nevěří jistě ani sám Sobotka. Většinový volič se bude ptát: proč se tedy s tím proradným Babišem paktoval, když mu tak strašně nevoní?

Premiér měl včera před sebou dvě špatná řešení, vybral třetí. Je však velikou otázkou, jestli o jeho správnosti přesvědčí dostatečné množství voličů. Jestli ne, měla by ČSSD už teď hledat jiného volebního lídra. Jinak donese Andreji Babišovi vítězství doslova až do postele. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia