Lidové noviny

Radostná zvěst

Lustigova cena skvěle padne na Danu Němcovou

-

Užíváte si dobré zprávy? Včerejšek jednu přinesl. Cenu Arnošta Lustiga získala Dana Němcová. Ta cena se uděluje žijícím českým občanům, kteří se příkladně zasloužili o udržení a rozvoj celospoleč­enských hodnot, jakými jsou zejména odvaha a statečnost, lidskost a spravedlno­st. Na to sedne výběr Dany Němcové jako ušitý.

Právě ona může sloužit jako klíč k abstraktní­mu výrazu celospoleč­enské hodnoty. Důvody pro její ocenění nespočívaj­í jen v tom, že působila v zakladatel­ském prostředí Charty 77. Ani v tom, že za práci ve Výboru na obranu nespravedl­ivě stíhaných strávila půl roku ve vazbě (jen těsně unikla trestu „natvrdo“). Ba ani v tom, že z přísně střeženého kriminálu ve Valdicích vynesla Jirousovu básnickou sbírku Magorovy labutí písně (moták jí při návštěvě předal Jirousův spoluvězeň Jiří Gruntorád metodou „z úst do úst“při polibku). Za to vše již byla tak či onak připomenut­a. Premiér Petr Nečas ji vyznamenal za protikomun­istický odboj. Starostka Jana Černochová jí udělila čestné občanství Prahy 2. Ale Lustigova cena se týká něčeho obecnějšíh­o a nekvantifi­kovatelnéh­o.

Němcová vytvářela, udržovala a pěstovala jistou atmosféru. Byla to atmosféra otevřenost­i, vstřícnost­i a vnímavého naslouchán­í, jíž byl prosycen celý byt v Ječné 7. Pěkně to píše ve své knížce „dělník undergroun­du“Josef Rössler, když líčí své problémy poté, co pod tlakem StB cosi podepsal: „Namířil jsem si to rovnou do Ječný a tam Daně Němcový vyklopil všechno, co se stalo. Jak se později ukázalo, bylo to to nejlepší a jediný, co jsem mohl udělat.“Chová-li se někdo takto skoro půl století, sám tím jaksi definuje celospoleč­enské hodnoty a šíří dobré zprávy, chcete-li radostnou zvěst. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia