Lidové noviny

Šlo o dárky pro partnery, hájí se exředitel

- MICHAL PAVEC

PRAHA Dopravní podnik z metropole se rozhodl rozkrýt dění v dosud nenápadné dceřiné firmě

Podle auditu, s jehož závěry se server Lidovky.cz seznámil, v ní docházelo někdy až k okázalému utrácení. Od-

Pražská strojírna.

pání paliva na benzinkách nebo nevysvětle­né nákupy značkového oblečení za více než sto tisíc korun. To vše hrazeno z Říhovy firemní platební karty.

„Rád bych vše vysvětlil“

Lidovky.cz nyní přinášejí další podrobnost­i, na něž audit poukázal. Říha, který se v poslední době snažil s firmou dobývat exotické trhy – hlavně Irák, Írán či Maroko – označuje vyčítané nesrovnalo­sti za zástupný problém. Argumentuj­e mimo jiné tím, že náklady na luxusní dary či večeře jsou zanedbatel­né v porovnání s hodnotou domluvenýc­h zakázek.

„Rád bych vše vysvětlil, ale nedostal jsem k tomu příležitos­t. S auditem mě nikdo neseznámil,“brání se odvolaný ředitel.

Z peněz městské firmy se platilo občerstven­í v rámci dopravního veletrhu InnoTrans, který se konal loni v září v Berlíně. Z účtenky za 8000 eur, což je v přepočtu zhruba 221 tisíc ko- run, auditoři vyčetli i konkrétní položky. Objevují se na ní mimo jiné tři lahve alkoholu, každá za 1850 eur. Obsah jedné z nich tak vyšel na bezmála 50 tisíc korun.

Vladimír Říha popisuje, že šlo o večeři se zástupci firmy Yarra Trams z australské­ho Melbourne. Podle něj byla investice do nákladného pohoštění na místě.

„Jde o významného partnera, s nímž spolupracu­jeme už několik let. Každý rok nám to přineslo tržby mezi 70 až 100 miliony korun. Hovořili jsme o zajištění zakázek pro Pražskou strojírnu na dalších osm let,“argumentuj­e Říha.

Pozornost auditorů vzbudila také další pohoštění hrazená z marketingo­vého rozpočtu Pražské strojírny. Šlo o vyúčtování dokladů „zřejmě nesouvisej­ících s provozem podniku“.

Příkladem bylo třeba zakoupení lahve vodky krátce po půlnoci 26. prosince. Podle zprávy si Říha nechal proplatit občerstven­í i z doby, kdy měl dovolenou. K vy- řízení úspěšně předložil například účtenku za více než 4000 korun z restaurace Les Moules v pražské Pařížské ulici. Auditoři tvrdí, že se v tomto případě „může jednat o podvodné jednání“.

Placené domácí parkování

Za nepřiměřen­é a nehospodár­né označila kontrola také pronájem garážových či jiných parkovacíc­h stání v Praze a středočesk­ých Dolních Břežanech. Celkem si Pražská strojírna takto platila pět míst pro služební auta, ročně na ně vynakládal­a bezmála 87 tisíc korun.

Nejvíce pozornosti vzbudilo stání na střeženém parkovišti. Nachází se totiž v ulici, v níž Říha bydlí. A podle v auditu deklarovan­ého vyjádření sekretariá­tu firmy jej využíval právě on. Ročně stálo téměř 15 tisíc korun.

 ?? Vladimír Říha hájí vysoké osobní výdaje na prezentaci potřebou zajistit pro podnik klíčové zakázky do budoucna FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Odvolaný ředitel
Vladimír Říha hájí vysoké osobní výdaje na prezentaci potřebou zajistit pro podnik klíčové zakázky do budoucna FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Odvolaný ředitel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia