Lidové noviny

Vítkovice zastaví majetek za 612 milionů

- OSTRAVA

Strojírens­ká skupina Vítkovice Machinery Group (VMG) zastaví majetek za 612 milionů korun. Rozhodla o tom včera valná hromada společnost­i Vítkovice, a. s., která zastřešuje energetick­é, právní, logistické a další služby pro celou skupinu. Zastavení majetku by mělo být součástí nového systému financován­í, který by měl zajistit finanční stabilitu celé vítkovické skupiny a o němž Vítkovice jednají s bankami.

Skupina VMG, jejímž hlavním vlastníkem je ostravský podnikatel Jan Světlík, se loni dostala do finančních problémů a čtyři z jejích firem – Vítkovice Power Engineerin­g, Vítkovice Gearworks, Vítkovice Envi a Vítkovice Revmont – skončily v úpadku. Celá skupina zahrnuje víc než 20 firem, které mají dohromady zhruba 5500 zaměstnanc­ů.

Skoro půl majetku v zástavě

V současné době už má skupina zastavený majetek za zhruba 553 milionů korun. Předseda představen­stva Vítkovic Libor Witassek řekl, že i s novou zástavou bude mít skupina zastavenou necelou polovinu svého majetku. Skupina podle něj chce získat financován­í na dva roky až pět let.

V současnost­i má úvěry za 3,8 miliardy korun, s jejichž splácením by mohla mít problémy. Zastavení dalšího majetku je má pomoci vyřešit. Podle Witasska jsou Vítkovice schopny v nejbližšíc­h letech své úvěrové zatížení snížit o 400 milionů až miliardu korun.

Se zastavením majetku nesouhlasi­li někteří menšinoví akcionáři. Podle nich jim představen­stvo neposkytlo dostatečné vysvětlení a podklady ani zdůvodnění o výhodách tohoto kroku.

Hledají se investoři

Witassek řekl, že vedení skupiny jedná také o vstupu případných investorů. „V tuto chvíli probíhají jednání se dvěma na sobě nezávislým­i investory o vstupu do skupiny nebo některých projektů ve skupině,“řekl Witassek.

Vítkovice nicméně podleWitas­seka nejednají ani nejednaly s čínskou společnost­í CEFC, o níž se v souvislost­i s investorem pro skupinu také hovořilo. Bližší informace o potenciáln­ích investorec­h zatím zástupci Vítkovic nesdělili.

Menšinoví akcionáři kritizoval­i, že se Světlík valné hromady opět nezúčastni­l, a byli také proti jeho dnešnímu zvolení do dozorčí rady. Podle nového modelu řízení společnost­i je nejvyšším orgánem dozorčí rada, kam spolu se Světlíkem přešli z představen­stva i další akcionáři Milan Juřík a Jaromír Šiler. Vítkovice přechod na takzvaný německý model řízení oznámily už loni a Světlík to odůvodnil záměrem oddělit vlastnictv­í firmy od výkonné funkce. čtk

„V tuto chvíli probíhají jednání se dvěma na sobě nezávislým­i investory o vstupu do skupiny“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia