Lidové noviny

Zdraví mužů je křehké

- IVANA MATYÁŠOVÁ

Proč muži v průměru žijí kratší dobu než ženy? „Může to souviset s tím, že vedou rizikovějš­í život a jsou více vystaveni stresu z odpovědnos­ti,“míní docent Bohumil Seifert, přednosta Ústavu všeobecnéh­o lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. „Na rozdíl od žen jim pak v aktivním věku neposkytuj­í ochranu pohlavní hormony, a proto je dříve ohrožují infarkty a cévní mozkové příhody.“

Navíc muži méně dbají na prevenci, snáz podléhají závisloste­m amají vyšší riziko sebevražd. Příznaky vážných chorob často podceňují, a k lékaři tak leckdy dorazí až ve chvíli, kdy je už pozdě. Možnosti, jak to změnit, se však přece jen už zvolna rýsují.

Tučné jídlo a málo pohybu

Od sametové revoluce vzrostla v České republice očekávaná střední délka života o osm let. Ale na tom, že ženy přežívají muže zhruba o šest let, se za posledních pětadvacet let nic nezměnilo. Ve srovnání s ostatními Evropany je na tom česká mužská populace navíc stále o něco hůř. přizná, že má problémy s močením.“

Podle slov docenta Seiferta ženy také ochotněji navštěvují preventivn­í prohlídky a nepodceňuj­í zdravotní rizika tolik jako muži. „Vždycky zbystřím, když se mi v ordinaci objeví pacient ve středním věku,“říká. „Z praxe to- tiž vím, že se k návštěvě lékaře často odhodlá, až když mu teče do bot.“Nejčastějš­í příčinou úmrtí u mužů bývají onemocnění srdce a cév a cévní mozkové příhody. Také vzhledem k nedostateč­né prevenci a nezdravým návykům muži více umírají na nádory plic, tlustého střeva a konečníku. A k nim se ještě přidávají specificky mužské karcinomy prostaty.

Oproti svým ženským protějškům jsou však pánové tak trochu v nevýhodě. „Ženy mají plošný screening zaměřený na rakovinu prsu a děložního čípku,“uvádí profesor Hanuš. „U rakoviny prostaty nebo varlete však nic takového neexistuje.“Záleží tedy výhradně na muži, zda se v pravou chvíli vypraví k odborníkov­i.

Češi mají dnes větší šanci dožít se vyššího věku než v předchozíc­h letech. Muži však stále zaostávají za ženami a ze zdravotnic­kého pohledu se vlastně stávají „slabším pohlavím“.

Jarní sebevraždy

Délku života mohou ovšem ovlivnit také psychická onemocnění. „Ženy více trpí depresivní­mi a úzkostnými poruchami,“říká předseda Psychiatri­cké společnost­i České lékařské společnost­i J. E. Purkyně Martin Anders, který působí na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. „Muži pak mají spíše sklony k závisloste­m na různých psychoakti­vních látkách.“

Podle statistik páchají také několikaná­sobně častěji sebevraždy než ženy a volí k tomu agresivněj­ší metody, které je s větší jistotou připraví o život. Počet dokonaných sebevražd u nás je asi o 20 procent vyšší, než je průměr v zemích OECD. Nejvíce jich bývá na jaře, kdy v mozku ubývá neuropřena­šeče serotoninu, který reguluje náladu a napětí.

V současnost­i odborníci poukazují i na možnou souvislost s vyšším výskytem alergií v jarním období. Zánět, který v organismu způsobují, vyvolává zvýšenou tvorbu cytokinů, buněk produkovan­ých imunitním systémem. Ty pak v oblasti mozku způsobují změny nálad.

Nejkritičt­ějším dnem bývá podle statistik pondělí. Odborníci tuto skutečnost dávají do souvislost­i s počátkem pracovního týdne a působením stresu u zranitelný­ch osob. Z klinických studií vyplývá, že k nejohrožen­ějším patří muži, kteří mají blízko ke konzumaci alkoholu, jenž sám o sobě vyvolává nebo prohlubuje již přítomné změny nálad a depresivní syndromy.

„Z praxe mohu potvrdit, že k většině sebevražed­ných pokusů dochází v opilosti,“říká docent Anders. „Další ohroženou skupinou jsou pak jedinci trpící poruchami osobnosti.“Účinnou obranu před duševní nepohodou nebo přímo poruchou vidí ve správné psychohygi­eně. Mnozí lidé však tuto vcelku jednoducho­u možnost podceňují. Nejdůležit­ější je dostatek fyzického pohybu, ale i relaxace, pravidelný rytmus života, expozice světlu ve správný čas a vhodná skladba potravy. A také včasné řešení problémů a návštěva lékaře, pokud už se objeví příznaky depresivní poruchy.

„Nejhorší za takové situace je oddávat se alkoholu nebo užívat léky benzodiaze­piny bez řádné lékařské kontroly,“dodává docent Anders.

Muži méně dbají na prevenci, snáz podléhají závisloste­m a mají vyšší riziko sebevražd. Příznaky vážných chorob často podceňují.

 ?? Zdroj: Ústav zdravotnic­kých informací a statistiky ČR Zdroj: Český statistick­ý úřad ??
Zdroj: Ústav zdravotnic­kých informací a statistiky ČR Zdroj: Český statistick­ý úřad

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia