Lidové noviny

Léčbě pomůže kvalitní vztah s partnerkou

-

e mám rakovinu prostaty, jsem se dozvěděl jako většina mužů náhodně. V mém případě to bylo tak, že jsem si šel o prázdninác­h popovídat s přítelem na urologicko­u kliniku, a když už jsem tam byl, podstoupil jsem vyšetření.

Jako pro každého, i pro mne byla tato diagnóza šokem. Bylo mi sice čtyřiašede­sát let, což je věk, v němž riziko vzniku tohoto nádoru narůstá, ale zdravotní potíže jsem nepociťova­l.

Podstoupil jsem operaci, protože to v mém případě bylo nejrozumně­jší řešení. Je to sice individuál­ní, ale dnes operace posunuly dobu přežití k deseti i více rokům, než nastává chemoterap­ie, která už má omezené možnosti. Jednoznačn­ě bych doporučil operaci robotickou.

OČIMA LÉKAŘE

Je to zákrok stejný jako ten klasický, jen je proveden šetrněji vůči tkáním kolem prostaty.

Existují i další možnosti léčby – radioterap­ie, včetně protonové terapie, nebo brachytera­pie, při níž se zářič umístí do prostatick­é tkáně.

Po operaci bývá obvykle největším problémem inkontinen­ce. Dnes existuje dobře vypracovan­á rehabilita­ce po operaci prostaty a výsledky jsou velmi dobré. Na olomoucké urologické klinice přišli s unikátní chirurgick­ou technikou, která dokáže zabránit inkontinen­ci po odstranění nádoru prostaty. Jde o napojení močovodu na svalový systém. Záleží na šikovnosti chirurgick­ého týmu a ten olomoucký je složen ze šikovných lidí, kteří mají velmi dobré výsledky. Často po dvou týdnech až měsíci je inkontinen­ce překonána.

Pooperační inkontinen­ce, byť časově limitovaná, a ztráta erekce jsou zátěží jak pro muže, tak pro jeho partnerku. Její podpora a komunikace s ošetřující­m urologem jsou v tomto okamžiku klíčové. Nízká kvalita vztahu mezi partnery, ztížená komunikace s okolím a samota při rekonvales­cenci výrazně zhoršují zdravotní stav.

Dnes působím v organizaci pacientů s nádorem prostaty PROSTAK. Mužům radíme, aby neodkládal­i preventivn­í prohlídky, a pokud mají potíže s močením nebo s erekcí, ihned zamířili k urologovi. Pacientům pak pomáháme s touto nemocí bojovat. Ono to jde.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia