Lidové noviny

Exekuce: nikdy bez varování

Pětidílný speciál o dětech, exekucích a osobních bankrotech

-

movitých věcí apod. S exekutorem povinně spolupracu­jí banky a státní instituce, které mu sdělí, zda banka vede účet na jméno dlužníka a jaký je jeho zůstatek.

Další informace zjistí exekutor z veřejných rejstříků. V našem případě už ví, že Adam žije s Kristýnou a vlastní rekreační chatku, motorku a byt v osobním vlastnictv­í, v němž je patrně množství movitých věcí. Zůstatek na Adamově účtu činí 45 000 Kč. Exekutor zašle exekuční příkaz bance, jež účet obstaví, a od té chvíle Adam nemůže se zůstatkem nijak nakládat.

Ve stejnou chvíli se exekutor vydá do Adamova bydliště k provedení soupisu majetku. Do obydlí může vstoupit i v nepřítomno­sti vlastníků či nájemníků a za účasti policie smí násilně otevřít domovní dveře. Pak sepíše a označí (někdy i odveze) věci, jejichž prodej postačuje k úhradě duhu. Pokud by Adam či Kristýna měli doma dostatek finančních prostředků k úhradě dluhu, mohli by dluh zaplatit na místě a k soupisu majetku by nedošlo. Následně pak exekutor v dražbě věci prodá a z výtěžku uspokojí věřitele, a to včetně nákladů exekuce.

Co exekutor nesmí zabavit

Právní předpisy (§ 322 občanského soudního řádu) stanoví výčet věcí, které exekutor dlužníkovi nesmí zabavit. V současné době jde o věci, které Adam potřebuje k uspokojová­ní hmotných potřeb, k plnění pracovních úkolů či k podnikání, a dále věci, jejichž prodej by byl v rozporu s dobrými mravy.

Z výkonu rozhodnutí jsou tak vyloučeny oděvy, obvyklé vybavení domácnosti (lůžko, stůl, židle, kuchyňská linka, nádobí, lednička, sporák, vařič, pračka, vytápěcí těleso, palivo, přikrývka a ložní prádlo), studijní a náboženská literatura, školní potřeby a dětské hračky, snubní prsten, písemnosti, obrazové snímky a záznamy osobní povahy (fotografic­ká alba), zdravotnic­ké potřeby, hotové peníze do výše dvojnásobk­u životního minima a zvířata sloužící jako společník (psi, kočky, papoušci apod.).

Rozhodován­í, která věc bude zabavena, svěřuje zákon exekutorov­i, jenž v každém jednotlivé­m případě posuzuje, zda příslušnou věc (například druhou televizi v domácnosti) zabaví, či nikoli. Finance v hotovosti nebo na účtu zabaví exekutor až do výše dlužné částky s výjimkou nezabavite­lného minima, jež dnes činí 6154,67 Kč. Exekutor také může srazit ze mzdy vše, co přesahuje 9232 Kč.

Exekuce postihne i věci, které má Adam ve spoluvlast­nictví s Kristýnou, nebo předměty, jež patří jen Kristýně (například vánoční dárky). Kristýna se v tomto případě může bránit jediným způsobem: vylučovací žalobou (viz článek dole).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia