Lidové noviny

Ideální práce pro premiéra? Rozvoz pizzy

- ROBERT SCHUSTER

Představte si, že si objednáte pizzu s donáškou. A když za pár minut u domovního vchodu na vás zazvoní kurýr, aby ji předal, nevyjdete z úžasu.

U dveří totiž stojí předseda vlády v uniformě pizzerie a předá vám krabici s objednávko­u.

Před několika dny mělo podobný zážitek několik domácností ve Vídni. Rakouský kancléř Christian Kern se rozhodl, že tímto způsobem odstartuje novou politickou kampaň své sociálněde­mokratické strany, jež si klade za cíl „naslouchat voličům ze středních vrstev“.

Manažeři nejsilnějš­í vládní strany si o nich zřejmě myslí, že patří k typické klientele firem nabízející­ch rychlé občerstven­í, a tak mezi ně poslali svého šéfa.

ORBIS UNUS

Ten se po předání krabice pokaždé ještě chvilku zdržel a ptal se, co koho kde trápí.

Protože Kern nepřišel sám, ale v doprovodu několika kamer zachycujíc­ích okamžik předání krabice spolu s užaslými tvářemi zákazníků, objevily se nejrůznějš­í spekulace, jestli to celé nebylo jen divadlo.

Inkriminov­aná pizzerie i tým rakouského kancléře se začaly okamžitě dušovat, že navštívení zákazníci nebyli předem vybraní a o štěstí, které je čeká, nevěděli. Všechna podezření se ale přesto nepodařilo vyvrátit. Mezi zákazníky byl jako na potvoru i úředník ministerst­va práce a sociálních věcí, navíc člen strany.

Celkem takto rakouský kancléř „brigádniči­l“tři a půl hodiny a svůj kontakt s běžným lidem si později pochvalova­l.

Odborníci na politický marketing ale byli skeptičtěj­ší. Většina z nich sice prohlásila počin za zajímavý způsob, jak mohou vrcholní politici opustit bublinu, v níž se běžně pohybují. Zároveň ale kritizoval­i skutečnost, že šéf rakouské vlády překročil domovní práh lidí, kteří si objednali pizzu, s velkým doprovodný­m štábem. „Je to neautentic­ké,“pravili.

Jako by to potvrzoval­y detaily Kernova angažmá, jež mezitím vyšly najevo. Jako například, že ačkoli přišel za zákazníky pěšky a krabice měl v termotašce, kousek za rohem čekala jeho služební limuzína...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia