Lidové noviny

Zeman ponížil Sobotku

Svým přezíravým chováním k premiérovi prezident dokončil pomstu za údajnou „zradu“při volbě hlavy státu v roce 2003

-

Sobotka nejprve oznámil, že na Hrad ponese demisi, později ale řekl, že chce jen konzultova­t. Zeman si rýpl, že je to tak trochu kolísání.

vat skutečně oznámil a že na pozdější změnu tématu schůzky nehodlá Hrad reagovat.

„Připravili jsme tady aranžmá, které probíhá při všech demisích předsedů vlád. A na rozdíl od pana premiéra já tomuto aranžmá dostojím,“pronesl Zeman.

Poté předvedl výstup plný sarkasmu, při němž dopředu přijal demisi, kterou mu Sobotka ještě nepřinesl, a zaskočenéh­o premiéra v podstatě vyprovodil nejenom z vlády, ale i z politiky.

„Dovolte, abych vám popřál ve vašem budoucím životě, ať již politickém, nebo osobním, mnoho úspěchů, zdraví, štěstí a životní pohody,“řekl Zeman.

Aniž by čekal na Sobotkovu reakci, svůj proslov ukončil tím, že vše podstatné už bylo řečeno. „Bůh s vámi a na shledanou,“uzavřel prezident.

Sobotka v následné reakci napadl Zemanovo nestandard­ní chování. „Zaráží mě způsob, jakým Hrad přistoupil k této schůzce, která je podle mě velmi důležitá

pro řešení vládní krize,“uvedl premiér.

Postěžoval si, že se hlava státu nezajímá o jádro koaliční roztržky, jímž jsou sporné otázky ohledně majetku vicepremié­ra Andreje Babiše. Prezident ale šéfa ANO nepřestává hájit. Postavil se za něj i včera, navíc podpořil jeho setrvání ve vládě, přestože ČSSD i lidovci žádají jeho odchod. „Jediný, kdo by se měl vyměnit, je premiér,“řekl Zeman večer v diskusním pořadu na TV Barrandov.

Novou vládu by podle něj měl vést buď ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), nebo lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. S ním však Zeman počítá jedině

v případě, pokud by v čele vlády nestanul žádný sociální demokrat.

Sobotka, jehož Zemanův přístup rozezlil, se rozhodl podat demisi písemně k polovině května. I tím ale nahrál Zemanovi na smeč. Prezident totiž končícímu ministersk­ému předsedovi upře i oficiální obřad ukončení vládního angažmá. „Tento ceremoniál považuji za konečný a nevidím důvod, proč by se měl opakovat,“řekl včera na Hradě Zeman.

Vzápětí se k Sobotkovi otočil zády a z místnosti odešel, aniž by si vyslechl jeho následnou reakci. Pokračován­í a více k tématu čtěte na straně 2

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ??
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia