Lidové noviny

Česká soda

- PETR KAMBERSKÝ

Miloš Zeman dělá vždy to a jen to, co jemu osobně prospívá. Tedy krom chvil, kdy se nechá zaslepit záští a pomstychti­vostí. Včera taková chvíle nastala.

Prezident v přímém přenosu opakovaně ponižoval premiéra. Trapně muselo být i tomu, kdo k premiérovi nechová nižádné sympatie. Není pochyb, že Bohuslav Sobotka si o knokaut řekl sám. Napřed se ohlásil s demisí, pak změnil názor a přišel na Hrad „konzultova­t situaci“. Tedy de facto sondovat, zda Zeman bere jeho rezignaci jako osobní, nebo jako odchod celé vlády. Tím dal prezidento­vi všechny trumfy do ruky.

Miloš Zeman je svými hyperbolam­i a invektivam­i pověstný, tvoří značnou část jeho popularity. Ale dělat při setkání státníků z korektního Sobotky hlupáčka? Prezident se otáčí zády a odchází, zatímco premiér mu vážně odpovídá? V prostorách Pražského hradu i nepřátelé „elitářskýc­h politiků“očekávají jistou míru noblesy a důstojnost­i, i oni mohou cítit, že hospodské chování je zde za hranou.

Zeman mohl Sobotku setřít jednou větou: „Prezident si nenechá vnucovat výklad ústavy od odcházejíc­ího premiéra.“Tečka. Všem by bylo jasné, kdo je vítěz, nemusel dělat divadélko s přijímáním demise, kterou premiér nepodal. Všichni by pochopili, že chce v prvé řadě dosáhnout Sobotkova odchodu a teprve pak o osudu vlády jednat jak s Milanem Chovancem, tak s Andrejem Babišem.

Tedy s muži, které potřebuje pro své znovuzvole­ní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia