Lidové noviny

Zeman ponížil Sobotku

-

hodnutí podat demisi už včera změnil na brzkém ranním zasedání na Úřadu vlády. „V sedm hodin se konalo shromážděn­í ve Strakově akademii, kde došlo ke změně původní dohody,“řekl Zeman.

Ani členové ČSSD si před schůzkou premiéra s prezidente­m neuměli vysvětlit, odkud se vzala informace, že Sobotka na Hrad rezignaci ponese. Podobně jako se o premiérově rozhodnutí demisi podat v úterý dozvěděli z televize, teď to bylo pro změnu ze sociálních sítí. Domnívali se, že jako první přišel s podobnou informací Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Dodávali přitom, že má svoji logiku, že by premiér nesl Zemanovi demisi až po jeho návratu z Číny, kam odlétá ve čtvrtek.

Hádka o ústavu

Zmatky navíc trvaly i kolem toho, jestli prezident přijme demisi celé vlády, jak bývá při demisi premiéra zvykem, nebo zda z vlády odvolá pouze Sobotku. Vše totiž záleží na výkladu ústavy. Členům ČSSD zaskočilo ve chvíli, kdy po přijetí šéfa lidovců Pavla Bělobrádka vyšlo najevo, že Zeman skutečně pracuje s tím, že by akceptoval jen Sobotkovu demisi. S tím ale nesouhlasí analýza, kterou si nechal vypracovat předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Ten uvedl, že podle většiny ústavních právníků znamená demise premiéra pád celé vlády.

„Podle mého názoru jsou výklad ústavy i dosavadní ústavní praxe zcela jasné. Premiérovo­u demisí končí celá vláda. A tak tomu bude i v tomto případě,“řekl Sobotka.

K tomuto pohledu se kloní i představit­elé TOP 09, ODS či KSČM. Vládní hnutí ANO nechává výklad na Zemanovi. Prezident má však k dispozici vlastní rozbor, který tvrdí něco jiného než Hamáčkova analýza.

Hradní interpreta­ce se zřejmě opírá o názor advokáta Zdeňka Koudelky, který má text na svém blogu. „Že je demise premiéra demisí vlády, je jen zvyklost. Tomu se může Sobotka bránit tím, že by svou individuál­ní demisi doplnil kolektivní demisí vlády přijatou formou usnesení vlády jako celku,“uvádí Koudelka. Advokát v příspěvku také upozorňuje, že současný prezident už dříve označil ústavní zvyklosti za „idiotské“. Ze Zemanových včerejších slov ale vyplývá, že by mohl odvolat i celý kabinet, nejen jeho předsedu. „Žádám vás, aby vláda do doby, než jmenuji nového premiéra a na jeho návrh novou vládu, tak jak je obvyklé, plnila své funkce,“pronesl Zeman k Sobotkovi.

 ?? Vaše rezignace vyvolala krizi, kterou nikdo nepředpokl­ádal, řekl Zeman. Na Sobotkovu reakci nečekal a odešel. ?? Na odchodu.
Vaše rezignace vyvolala krizi, kterou nikdo nepředpokl­ádal, řekl Zeman. Na Sobotkovu reakci nečekal a odešel. Na odchodu.
 ?? Dál vysvětlova­l, co ho k demisi vedlo FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ( 2×) ?? Osamocený premiér
Dál vysvětlova­l, co ho k demisi vedlo FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ( 2×) Osamocený premiér

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia