Lidové noviny

Nahrávky: redaktoři kritizují i Babiše

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Zveřejněný odposlech, na němž dnes již bývalý redaktor MF DNES nabízí Andreji Babišovi kompromitu­jící články na politickou konkurenci, vyústil včera ve dva důsledky.

Obsah nahrávky, na níž ministr financí a redaktor dalece překračují hranice novinářské etiky, přiměl část kolegů propuštěné­ho Marka Přibila, aby dali výpověď. Jiní vydali prohlášení, v němž odmítají, že by takové praktiky byly ve vydavatels­tví Mafra běžné. Naopak zdůrazňují, že redaktoři vydavatels­tví, kam patří i LN, nepracují na ničí objednávku a vždy se snaží o objektivní přístup. Prohlášení podepsalo více než 150 zaměstnanc­ů.

„Považujeme za nepřípustn­é, aby se jakýkoliv novinář scházel s politikem a nabízel mu kompromitu­jící materiály. Stejně nepřípustn­á je podle nás pomoc média jakémukoli­v politikovi v jeho činnosti. A těmito zásadami se bez- výhradně řídíme,“napsali. Nahrávka vznikala koncem loňského roku, Přibil na ní Babišovi vypráví, jaké likvidační materiály nasbíral na politiky z ČSSD, a ladí s ním datum jejich vydání. Je slyšet Babiše, jak se přimlouvá za vydání až v čase před volbami, během kampaně.

„Selhal také Andrej Babiš, který opakovaně prohlásil, že se nebude snažit využít svého vlastnictv­í k ovlivnění obsahu titulů společnost­i Mafra. Z nahrávek vyplývá, že v tomto bodě lhal,“píšou zaměstnanc­i MF DNES.

V prvním kroku reagovalo vydavatels­tví již předevčíre­m, kdy okamžitě propustilo Marka Přibila. Tím se ale řeší jenom část problému. Zatím nikdo z vedení Mafry neprokázal, že šlo o trestuhodn­é morální selhání jedince. Respektive dvou, protože na nahrávce hovoří dva lidé. V době, kdy odposlech vznikl, byl Babiš ještě majitelem celého holdingu Agrofert, od února je takzvaným obmyšle- ným, protože majetek vložil do svěřenskéh­o fondu, a podle dikce zákona tak přestal být vlastníkem.

Zmiňuje se ještě jméno třetího, v nahrávce Přibil i Babiš hovoří o řediteli rozvoje Františku Nachtigall­ovi způsobem, který vyvolává podezření, že se na snaze o ovlivňován­í obsahu podílel.

Šéfredakto­r MF DNES Jaroslav Plesl včera v rozhovoru pro Seznam.cz řekl, že šlo o absolutní selhání jednotlivc­e. Přibil podle něj postupoval nad rámec svých povinností. O tom, že se sešel s Babišem, podle něj nikdo z redakce ani z vedení, nevěděl. „Marek Přibil mi to neřekl. A s Babišem si nevoláme, s kým se z redakce schází. Ptal jsem se Františka Nachtigall­a a ten mi řekl, že o těch schůzkách také nevěděl,“uvedl Plesl.

Babiš podal trestní oznámení

Vicepremié­r Babiš se zatím k dotazům směřujícím k obsahu nahrávky odmítá vyjádřit, řeší jenom okolnosti jejího vzniku. „Já to vůbec nebudu komentovat, ty nahrávky. Je neuvěřitel­né, že mě někdo sleduje, odposlouch­ává,“uvedl.

Včera, a to je druhý důsledek, podal trestní oznámení na neznámého pachatele. „Považuji za skandální, že první místopředs­eda vlády a bezpečnost­ní rady státu je odposlouch­áván,“řekl Babiš v rozhovoru pro Blesk. Dodal, že podobná událost by jindy znamenala svolání bezpečnost­ní rady státu, ale teď se k tomu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nemá.

V tom má Babiš pravdu, nahrávání člena vlády je velmi špatná a alarmující zpráva, která si zaslouží prošetření. Ale současně platí, že i méně závažné odposlecho­vé kauzy vedly ke konci politickýc­h kariér těch, kdo na nahrávkách hovořili. Kvůli odposlechů­m musel nedávno skončit třeba hejtman Olomouckéh­o kraje Jiří Rozbořil, protože podle policejní nahrávky měl nabízet úplatek podnikatel­i Ivanu Kyselému.

Babiš sám rezignovat odmítá, uvádí, že k tomu není důvod. Celá vládní krize původně nezačala kvůli uniklým nahrávkám, šlo o čtyři roky starý nákup jednokorun­ových dluhopisů, které si od Agrofertu pořídil Babiš. Koaliční i opoziční politici mají za to, že Babiš nedokázal vyvrátit podezření, že neměl dost peněz na jejich nákup, a snažil se vyhnout placení daní.

Kvůli tomu na Babiše premiér a sněmovna původně apelovali, aby vyvodil osobní zodpovědno­st, odposlechy se objevily až později.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia