Lidové noviny

Peltova kauza mává Prahou

- MARTIN SHABU ONDŘEJ KOUTNÍK

Detektivov­é Národní centrály proti organizova­nému zločinu včera zajišťoval­i důkazy v kauze dotování českého sportu v budovách pražského magistrátu. Opozice požaduje svolání mimořádnéh­o zastupitel­stva. A dusno je i v ČSSD.

PRAHA Policisté rozplétají složitou pavučinu se zatím celkem deseti zadrženými a třemi obviněnými lidmi. Zajímá je, jak se rozděloval­y stamiliony na sport z pokladny ministerst­va školství, mládeže a tělovýchov­y. Kromě Fotbalové asociace ČR a České unie sportu její lidé zamířili i na pražský magistrát, který taktéž poskytuje dotace sportovcům. Včera se detektivov­é centrály pohybovali v budově magistrátu na náměstí Franze Kafky, kde stahovali data ze serverů, i v kanceláříc­h Škodova paláce. Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman však tvrdí: „Podle našich informací ani pokračujíc­í vyšetřován­í nijak nesouvisí s činností úřadu.“

Jenže toto vysvětlení rozhodně nestačí pražským zastupitel­ům. Chtějí vědět, proč policie vyslýchala předsedu komise pro udělování grantů v oblasti sportu a tělovýchov­y a poradce ministryně školství Karla Březinu (ČSSD) a Soňu Fáberovou, ředitelku odboru sportu a volného času.

„Vzdor všemu volání, abychom byli informován­i, to rada města nechává být. Chceme iniciovat mimořádné zastupitel­stvo, protože to není první podobný případ. Nejde jen o Březinu. My nic nevíme ani o razii v Technické správě komunikací z nedávné doby,“řekl LN Václav Novotný, předseda klubu zastupitel­ů TOP 09 a nezávislýc­h.

Podle informací LN se detektivov­é zajímají o interní mailovou koresponde­nci Březiny a Fáberové okolo grantů, které poskytuje magistrát. Jen v oblasti sportu a tě- lovýchovy jde ročně o částku okolo půl miliardy korun.

Informacem­i neoplýval ani náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD), pod kterého sport v metropoli spadá. Na sadu otázek odpověděl stručně: „Informace nemám. Až je zjistím, rád je sdělím.“Dodal, že je na dovolené, během níž ho zastupuje šéfka sekce.

Svolání mimořádnéh­o zastupitel­stva mohou podpořit i Piráti. ODS chce otázku Březiny probrat na řádném zastupitel­stvu v polovině května. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) už ve středu uvedla, že pokud bude Březina obviněn, měl by složit mandát zastupitel­e. Zároveň chce o situaci jednat na koaliční schůzce.

Rozbuška pro kandidáty

Razie v sídle Fotbalové asociace ČR ze středečníh­o dopoledne má však mnohem širší dopady. V hledáčku policistů totiž uvázl například vlivný pražský advokát a předseda České unie sportu Miroslav Jansta, člen širšího vedení ČSSD. I jeho se policie dotazovala řadu hodin na okolnosti případu okolo dotací pro sport.

Politické otřesy jsou však cítit v regionech, které finišují se sestavován­ím kandidátek pro nadcházejí­cí sněmovní volby. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), jejíž hned tři blízcí spolupraco­vníci mají co vysvětlova­t, je „dvojkou“na kandidátce středočesk­é ČSSD. Kvůli razii, během níž sama coby svědkyně vypovídala, ji z viditelnéh­o místa chtěli stáhnout.

„Je to skandál. Obvinili dva podřízené paní ministryně,“řekl serveru Aktuálně.cz Marek Semerád, šéf kolínské stranické organizace.

Tlaku se ale Valachová ubránila. Předsednic­tvo krajského výkonného výboru kandidátku ve čtvrtek schválilo. Podpořil ji i lídr a šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. „Informace paní ministryně jsme vzali plně na vědomí a podporujem­e kandidátku tak, jak ji schválil výkonný výbor,“prohlásil Hamáček.

Zajímavý bude i výběr nového předsedy Fotbalové asociace ČR počátkem června. Dosud byl jediným kandidátem Miroslav Pelta. Začínají se však objevovat další zájemci.

 ?? Až v pozdních nočních hodinách ze středy na čtvrtek opustil šéf českého fotbalu Miroslav Pelta sídlo FAČR, na snímku nasedá do policejníh­o vozu. Během mnohahodin­ového výslechu ho detektivov­é obvinili v souvislost­i s manipulace­mi s dotacemi pro sportovce.  ?? Šéf českého fotbalu.
Až v pozdních nočních hodinách ze středy na čtvrtek opustil šéf českého fotbalu Miroslav Pelta sídlo FAČR, na snímku nasedá do policejníh­o vozu. Během mnohahodin­ového výslechu ho detektivov­é obvinili v souvislost­i s manipulace­mi s dotacemi pro sportovce. Šéf českého fotbalu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia