Lidové noviny

Česko vyšle literární velvyslanc­e

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Vysílat do světa ambasadory bývalo doménou ministerst­va zahraničí. Od roku 2015 ale své velvyslanc­e deleguje také ministerst­vo zemědělstv­í, loni se přidal úřad místopředs­edy vlády pro vědu a výzkum. Své ambasadory teď zvažuje další úřad.

Nápad pověřit ve vybraných zemích experty šířením české knižní kultury se zrodil v Českém literárním centru (ČLC), které ministerst­vo kultury zřídilo na sklonku loňského roku. Přišel s ním ve své koncepci básník a překladate­l Ondřej Buddeus, který centrum od dubna provizorně vede.

„Mohlo by jít například o bohemisty nebo překladate­le. Obecně lidi s dobrými organizačn­ími schopnostm­i, kteří jsou zároveň v kontaktu s českou knižní kulturou,“popisuje Buddeus, kdo by se mohl stát českým literárním velvyslanc­em.

Knižní ambasadoři jsou zatím pouhou vizí, která neprošla odbornou ani veřejnou debatou. Buddeus ale doufá, že se ji podaří prosadit. A že nepůjde jen o čestnou funkci. „Domnívám se, že by ti lidé měli být za svou činnost i honorováni. Byl by to i výraz našeho sebevědomí. Nejsme chudí pří- buzní z východu, ale země, která si může dovolit šíření své knižní kultury ohodnotit,“dodává Buddeus.

Na rozdíl od agrodiplom­atů a vědeckých ambasadorů ovšem literární velvyslanc­i nezískají český diplomatic­ký pas a nebudou působit přímo na zastupitel­ských úřadech.

Neznamená to ale, že by zůstali zcela bez pomoci ministerst­va zahraničí. Již nyní Literární centrum spolupracu­je s Českými centry, výkladními skříněmi naší kultury v zahraničí. Síť 22 zahraniční­ch poboček, kterou spravuje Černínský palác, pomáhá propagovat Cenu Susanny Roth určenou mladým překladate­lům v cizině.

České literární centrum chce svou koncepci propagace naší knižní kultury v cizině předložit do léta. Mělo by tím zároveň ukončit půlroční dobu tápání. Až dosud se totiž potýká s těžkostmi – nemá právní subjektivi­tu, vyjasněné pravomoci ani své důstojné sídlo.

ČLC od počátku působí jako oddělení v rámci Moravské zemské knihovny se sídlem v Brně, instituce, která má zkušenosti s pořádáním prezentací na knižních veletrzích v zahraničí. Samo tedy nemůže například podepisova­t žádné smlouvy a i provozní záležitost­i řeší s brněnskou centrálou.

Buddeus, který nastoupil po nečekané rezignaci svého předchůdce, bývalého diplomata Petra Janyšky, si na spolupráci s Brnem nestěžuje. „V tuto chvíli vidím zázemí velké organizace spíš jako výhodu, nejen v administra­tivních otázkách,“říká.

Ministerst­vo kultury nevylučuje, že se status Literárníh­o centra ještě změní. „Do budoucna je samozřejmě možné zvažovat i právní samostatno­st, ale je potřeba vést dialog s literární obcí o jejích představác­h a zvolit pak vhodnou právní formu,“říká jeho mluvčí Simona Cigánková. „Tato otázka ale nyní není na pořadu dne,“dodává.

O tom, že sám zřizovatel nemá o činnosti ČLC jasnou představu, svědčí i další fakt. Zatímco koncem loňského října ministerst­vo kultury slibovalo Literárním­u centru osm pracovních míst, proza- tím má k dispozici čtyři úvazky. Největší potíží je ale sídlo ČLC, které původně mělo být otevřeným místem setkávání zájemců o českou literaturu. Tak to loni v říjnu avizoval i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Mělo by se stát přirozeným a aktivním středem literárníh­o života,“prohlásil tehdy.

Literární centrum chce vytvořit posty ambasadorů české knižní kultury.

Na špatné adrese

Mohlo by jít o lidi s dobrými organizačn­ími schopnostm­i, kteří jsou zároveň v kontaktu s českou knižní kulturou

Do „přirozenéh­o středu“má ale daleko. ČLC obývá dvě kanceláře v zastrčeném zadním traktu Národního domu na Vinohradec­h, kam je třeba od hlavního vchodu projít mimo jiné kolem kosmetické­ho salonu. O důstojné místo, kde by bylo možné pořádat semináře nebo si pozvat zahraniční návštěvu, rozhodně nejde.

Přestože je tomu půl roku, co ministerst­vo kultury vznik Českého literárníh­o centra ohlásilo, nedůstojné kanceláře omlouvá tím, že jde o provizoriu­m. „O nových prostorech do budoucna samozřejmě uvažujeme, avizovali jsme opakovaně, že ty stávající jsou provizorní a dočasné,“vysvětluje Cigánková.

Až do doby, než se zřizovatel pro své centrum rozhodne najít důstojnémí­sto, se tak pověstí jediného otevřeného střediska literatury v metropoli může chlubit Pražský literární dům propagujíc­í díla německy píšících autorů. Nikoliv náhodou u jeho zrodu žádná státní instituce nestála.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia